Kopr pomáhá proti nadýmání
Kopr prý ochlazuje – podobně jako máta. Na rozdíl třeba od skořice. Lidé, co je jim pořád zima, tíhnou spíše ke skořici. Ti horkokrevní ji nesnášejí, zato po kopru by se utloukli.
Kopr má uvolňující a uklidňující účinek. Pomáhá při bolestech hlavy. Působí proti vývoji a množení mikrobů. Účinkuje pozitivně na zažívání, proti křečím a nadýmání. Obsahuje vitamin C.
Abychom uchovali vitaminy co nejdéle, přidáváme část kopru až do hotového pokrmu.
Každý ví, že sušený kopr není tak dobrý jako čerstvý. Mám-li možnost, kopr si nasekám a dám zmrazit s vodou do kostek na led. Těsně před dohotovením polévky nebo omáčky pak přidám koprovou kostku. Nebo koprovou snítku jen tak položím na talířek a dám do mrazničky. Jakmile zmrzne, snítku vyjmu a rychle ji, nejlépe v rukavicích, rozemnu. Takto zpracovaný kopr uložím do dobře uzavíratelné mističky, urychleně vrátím do mrazáku a podle potřeby odebírám. Kopr je také součástí koření adžika.
Kopr nemusíme přidávat jenom do omáček. Vynikající je například na chleba s máslem a s ředkvičkami. Výborná je poleva na pečené brambory, připravená z tvarohu, rozředěného lákem z rychlokvašek a ochucená rozsekaným čerstvým koprem. Nemáme-li lák z rychlokvašek, můžeme si připravit jinou polevu. Bílý jogurt mírně rozředíme, smícháme s nadrobno pokrájenou cibulkou nebo s cibulkovou natí, s troškou plnotučné hořčice. Dle chuti zakapeme citronem nebo octem umeboši. Dokořeníme bylinkovou solí a vmícháme sekaný čerstvý kopr. Kdo má rád, může si též přidat rozetřený česnek. Pětileté neteři tato poleva tak zachutnala, že se jí dožadovala i v restauraci, když jí ke smaženému sýru přinesli tatarskou omáčku. „Je s koprem jako to dělá teta Hana? Ne? Tak to já nechci,“ řekla zkoprnělému číšníkovi.