Mají Kaliforňané místo mozku tofu?
Vysoká spotřeba potravin na bázi sóji, např. tofu, se pokládá za ochranný faktor proti vzniku rakoviny. Kalifornští výzkumníci nyní uvádějí možný důvod: složka sójových produktů zvaná genistein potlačuje produkci stresových bílkovin v buňkách - tedy bílkovin, které jinak pomáhají rakovinným buňkám přežít destrukci imunitním systémem organismu.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Studie
Je známo, že rakovinné buňky produkují značná množství těchto bílkovin, která jim umožňují přežít destruktivní reakci imunitního systému, chemoterapii a ozařování. Genistein, který tomuto procesu zabraňuje, činí zřejmě rakovinné a předrakovinné buňky zranitelnější. Genistein je přirozenou součástí stravy Číňanů a Japonců. V těchto zemích je nízký výskyt rakoviny prsu, tlustého střeva a prostaty.
Journal of the National Cancer Institute (1998;90:381-388)
Počet přečtení: 3919
Datum: 14. 6. 2003