Sójové mléko
Sójové mléko vždy tvořilo významnou složku dětské výživy v Číně, kde má jeho výroba tisíciletou tradici. Používalo se zejména po úplném odstavení od mateřského mléka, ke kterému docházelo někdy ke třetímu roku dítěte, ale v nutných případech i od narození dítěte – jako náhrada mateřského mléka v sirotčincích či u matek, které nebyly schopny kojit.
I početné současné studie potvrzují věky prověřené pozitivní zkušenosti z Dálného Východu: děti živené sójovým mlékem se těší dobrému zdraví a jejich rozvoj je harmonický.
Náhrada
mléka mateřského
Sójové
mléko je už několik desetiletí doporučováno některými západními pediatry jako
vhodná potrava pro kojence, kteří trpí ekzémy a různými jinými potížemi
svědčícími o jejich alergii na kravské mléko, a to s okamžitými kladnými
výsledky. Používání sójového mléka odstraňuje nebezpečí anémie z nedostatku
železa způsobené krvácením do stolice, ke kterému dochází při požívání mléka
kravského, navíc obsahuje sójové mléko více železa než mléko kravské – 0.7
mg/100 g oproti 0.1 mg/100 g. Sójové mléko obsahuje v porovnání s mlékem
mateřským přibližně stejné množství vápníku (5,5x méně než mléko kravské),
nezatěžuje tedy nadměrně křehký dětský organismus. Zásaditost sójového mléka je
zhruba stejná jako u mléka mateřského. Má-li sloužit sójové mléko jako základní
složka dětské výživy, je třeba doplnit je (nejlépe) ovocnými a zeleninovými
šťávami, které obsahují vitamíny A a C, kterých se sójovému mléku nedostává.
Doplněk výživy dospělých
Sójové mléko nemusí být pouze potravou pro kojence a pro
malé děti. Sójové mléko se svým obsahem bílkovin velmi dobré biologické hodnoty
(obsahuje osm základních esenciálních aminokyselin), se svým nízkým obsahem
uhlohydrátů a tedy snadnou stravitelností a se svým obsahem mastných
nenasycených kyselin (které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu) může
být i velmi vhodným doplňkem výživy dospívajících a dospělých.
Hlavním přínosem nahrazení kravského mléka mlékem sójovým
může být odstranění problémů se zácpou, ke kterému dochází při zvýšené (anebo u
některých citlivějších osob i při běžné) konzumaci kravského mléka. V případech
alergických reakcí na kravské mléko přináší jeho úplná náhrada mlékem sójovým
často okamžité odstranění příznaků této alergie. Zvýšený obsah lecitinu,
železa, vitamínu B1 (tiaminu) a B3 (niacinu), absence laktózy, cholesterolu,
absence znečištění viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky a nízký kalorický
obsah – pouze 40 kcal na 100 gramů – to jsou další klady, které přináší
nahrazení kravského mléka mlékem sójovým.
Kvalitní sójové mléko vyrobené ze sójových bobů tradičním
přirozeným postupem je tedy zdravou, vyváženou, čistou a hygienickou
potravinou.
Počet přečtení: 67
Datum: 21. 4. 2025