Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Sójové mléko

Sójové mléko vždy tvořilo významnou složku dětské výživy v Číně, kde má jeho výroba tisíciletou tradici. Používalo se zejména po úplném odstavení od mateřského mléka, ke kterému docházelo někdy ke třetímu roku dítěte, ale v nutných případech i od narození dítěte – jako náhrada mateřského mléka v sirotčincích či u matek, které nebyly schopny kojit.
Rubrika: Sója, tofu
|
Typ článku: Články

I početné současné studie potvrzují věky prověřené pozitivní zkušenosti z Dálného Východu: děti živené sójovým mlékem se těší dobrému zdraví a jejich rozvoj je harmonický.

Náhrada mléka mateřského

Sójové mléko je už několik desetiletí doporučováno některými západními pediatry jako vhodná potrava pro kojence, kteří trpí ekzémy a různými jinými potížemi svědčícími o jejich alergii na kravské mléko, a to s okamžitými kladnými výsledky. Používání sójového mléka odstraňuje nebezpečí anémie z nedostatku železa způsobené krvácením do stolice, ke kterému dochází při požívání mléka kravského, navíc obsahuje sójové mléko více železa než mléko kravské – 0.7 mg/100 g oproti 0.1 mg/100 g. Sójové mléko obsahuje v porovnání s mlékem mateřským přibližně stejné množství vápníku (5,5x méně než mléko kravské), nezatěžuje tedy nadměrně křehký dětský organismus. Zásaditost sójového mléka je zhruba stejná jako u mléka mateřského. Má-li sloužit sójové mléko jako základní složka dětské výživy, je třeba doplnit je (nejlépe) ovocnými a zeleninovými šťávami, které obsahují vitamíny A a C, kterých se sójovému mléku nedostává.

Doplněk výživy dospělých

Sójové mléko nemusí být pouze potravou pro kojence a pro malé děti. Sójové mléko se svým obsahem bílkovin velmi dobré biologické hodnoty (obsahuje osm základních esenciálních aminokyselin), se svým nízkým obsahem uhlohydrátů a tedy snadnou stravitelností a se svým obsahem mastných nenasycených kyselin (které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu) může být i velmi vhodným doplňkem výživy dospívajících a dospělých.

Hlavním přínosem nahrazení kravského mléka mlékem sójovým může být odstranění problémů se zácpou, ke kterému dochází při zvýšené (anebo u některých citlivějších osob i při běžné) konzumaci kravského mléka. V případech alergických reakcí na kravské mléko přináší jeho úplná náhrada mlékem sójovým často okamžité odstranění příznaků této alergie. Zvýšený obsah lecitinu, železa, vitamínu B1 (tiaminu) a B3 (niacinu), absence laktózy, cholesterolu, absence znečištění viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky a nízký kalorický obsah – pouze 40 kcal na 100 gramů – to jsou další klady, které přináší nahrazení kravského mléka mlékem sójovým.

Kvalitní sójové mléko vyrobené ze sójových bobů tradičním přirozeným postupem je tedy zdravou, vyváženou, čistou a hygienickou potravinou.

Počet přečtení: 67
Datum: 21. 4. 2025