Tofu aneb sójový sýr
Tofu je ekonomicky dostupnou potravinou, která může posloužit jako náhrada masa, drůbeže, ryb nebo sýrů. Tofu je cenné zejména vysokým obsahem bílkovin při nízkém obsahu kalorií, tuků a uhlovodanů, obsahem minerálů (železo, vápník, mangan, draslík, zinek, fosfor, meď) a vitamínů (B, E, K, F, A). Neobsahuje cholesterol.
Tofu je vzhledem ke své snadné stravitelnosti vynikající potravinou pro děti i pro starší lidi s citlivějším trávením. Rozmixované či rozmačkané s ovocem anebo zeleninou je lze doporučit i do výživy kojenců. Ze sušeného tofu se vyrábí zpětně kvalitní sójové mléko.
Zařazením tofu do svého jídelníčku předcházíme cévním chorobám, cukrovce, vysokému tlaku, chudokrevnosti a obezitě. Doporučuje se i pro pacienty, kteří těmito chorobami již trpí, dále při poruchách tukového metabolismu, alergiích, chorobách jater a trávicího traktu.
Tofu se vyrábí srážením sójového mléka do sýra tvarohovité konsistence. Je chuťově neutrální, se schopností chutě přibírat. Sójový sýr tofu můžeme vařit, smažit, dusit, konzumovat v syrovém stavu (ochucený sójovou omáčkou, kořením, česnekem, rajčatovým protlakem), připravovat jako pomazánky, saláty, moučníky, krémy, nízkokalorické zmrzliny.
Tofu se prodává ve vakuovém balení s malým množstvím syrovátky, která zabraňuje okysličení. Po otevření je opláchneme vodou, co nespotřebujeme, uložíme v chladnu do vody.