Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tofu aneb sójový sýr

Sójový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá v tomto století Ameriku a Evropu.
Rubrika: Sója, tofu
|
Typ článku: Články

Tofu je ekonomicky dostupnou potravinou, která může posloužit jako náhrada masa, drůbeže, ryb nebo sýrů. Tofu je cenné zejména vysokým obsahem bílkovin při nízkém obsahu kalorií, tuků a uhlovodanů, obsahem minerálů (železo, vápník, mangan, draslík, zinek, fosfor, meď) a vitamínů (B, E, K, F, A). Neobsahuje cholesterol.

Tofu je vzhledem ke své snadné stravitelnosti vynikající potravinou pro děti i pro starší lidi s citlivějším trávením. Rozmixované či rozmačkané s ovocem anebo zeleninou je lze doporučit i do výživy kojenců. Ze sušeného tofu se vyrábí zpětně kvalitní sójové mléko.

Zařazením tofu do svého jídelníčku předcházíme cévním chorobám, cukrovce, vysokému tlaku, chudokrevnosti a obezitě. Doporučuje se i pro pacienty, kteří těmito chorobami již trpí, dále při poruchách tukového metabolismu, alergiích, chorobách jater a trávicího traktu.

Tofu se vyrábí srážením sójového mléka do sýra tvarohovité konsistence. Je chuťově neutrální, se schopností chutě přibírat. Sójový sýr tofu můžeme vařit, smažit, dusit, konzumovat v syrovém stavu (ochucený sójovou omáčkou, kořením, česnekem, rajčatovým protlakem), připravovat jako pomazánky, saláty, moučníky, krémy, nízkokalorické zmrzliny.

Tofu se prodává ve vakuovém balení s malým množstvím syrovátky, která zabraňuje okysličení. Po otevření je opláchneme vodou, co nespotřebujeme, uložíme v chladnu do vody.

Počet přečtení: 122
Datum: 7. 4. 2025