Nedávno jsem četla na teletextu, že americká studie zjistila škodlivost sóji. Jedení sóji a sójových výrobků prý způsobuje Alzheimerovu chorobu. Vystrašilo mě to, protože tofu, sójové mléko a sójové maso používám denně.
Já je budu používat i nadále. Studie ve skutečnosti nemluví o Alzheimerově chorobě, ale o poruchách mozkových funkcí a atrofii – zmenšování mozku u lidí ve věku 71 až 93 let. (Je překvapující v takovém věku degenerativní poškození mozku?) Navíc, tato práce je úplně ojedinělá v poukazování na negativní vliv sóji.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Rady lékaře
Existují „tuny studií“ a přesvědčivých důkazů, že sója obsahuje účinné látky, které chrání organismus před rakovinou, aterosklerózou, cukrovkou, obezitou, osteoporózou, alergiemi, poškozením jater, revmatoidní artritídou – a to jsou v naší zemi nejčastější příčiny úmrtí.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 6105
Datum: 6. 3. 2008