Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nemoci

Když změním svůj jídelníček a začnu pravidelně cvičit, moje kosti postupně zesílí – a to i poté, co byly po celá léta oslabovány v důsledku mé lenosti a nekvalitní výživy?

Jedním z hlavních cílů každého způsobu léčení osteoporózy, včetně dietní terapie, je vyrovnávat negativní vápníkovou...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Jak pomáhá při prevenci osteoporózy pohybová aktivita?

Pohyb je dalším velmi důležitým faktorem, který pomáhá našim kostem udržet si svou pevnost. Lidé, kteří jsou kvůli nějakému...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Celý svůj život jsem se domnívala, že mléko je prakticky dokonalou potravinou. Je pro mě velice těžké vyrovnat se s tím, že to tak není.

Předpokládejme, že skutečně potřebujete každý den 1000 až 1500 mg vápníku a že tuto potřebu naplní tři nebo čtyři sklenice...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Mléko je možná lepším zdrojem vápníku než tablety. Celý svůj život jsem slýchala, že mléko znamená silné kosti a zdravé zuby. Nestane se pitím mléka vápníková bilance pozitivní?

I když je zřejmé, že vliv spotřeby mléka na bilanci vápníku by měl být vděčným tématem ke zkoumání, nebyl v této...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Jednou jsem slyšela jednoho odborníka na výživu prohlásit, že i když maso, které jíme, obsahuje velmi mnoho bílkovin, je v něm také hodně fosforu, který brání ztrátám vápníku. Je to pravda?

Fosfor sice sníží ztráty vápníku způsobené vysokým obsahem bílkovin ve stravě, ve většině studií se ale neprokázalo, že by...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Proč tolik odborníků ve zdravotnictví účinky bílkovin ignoruje a dále doporučuje jako prevenci osteoporózy větší množství vápníku ve stravě?

To je jednoduchá otázka, na kterou ale není jednoduchá odpověď; zvláště když si dobře uvědomujeme, co vědecké studie...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Tvrdíte, že příliš mnoho bílkovin je nejdůležitější příčinou vzniku osteoporózy a že živočišné bílkoviny jsou v tomto ohledu nejhorší. Existují nějaké příklady lidí, kteří jedí mnoho živočišných bílkovin a jejich kosti jsou v důsledku toho velmi křehké?

Jedním dobře dokumentovaným příkladem jsou Eskymáci. Tradiční strava Eskymáků sestává téměř výlučně z masa ryb, mrožů...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Způsobuje ztráty vápníku pouze diuretický účinek bílkovin anebo působí bílkoviny ještě nějakým jiným způsobem?

Metabolismus vápníku v ledvinách a v kostech ovlivňují i další vlastnosti bílkovin. Bílkoviny jsou tvořeny různými kombinacemi...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Bude zvýšení příjmu vápníku kompenzovat ztráty tohoto minerálu způsobené bílkovinami obsaženými ve stravě?

Zvýšení příjmu vápníku může vápníkovou bilanci zlepšit, zvláště jí-li někdo stravu s vysokým obsahem bílkovin. Mnohé...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře

Co se děje s nadbytečnými bílkovinami, které se nemohou uložit v těle?

Většina bílkovin, které sníme, se rozloží na své složky (aminokyseliny) a ty pak procházejí stěnou střeva do krevního...Rubrika: Osteoporóza | Typ článku: Rady lékaře