Petržel listová
Ve starověkém Římu se jednalo o velmi oblíbenou kulinární záležitost. Plinius si dokonce stěžuje, že zelená petrželka se nachází v každé omáčce a v každém salátu.
Nejpopulárnějším druhem je kadeřavá petržel, neboli kudrnka. Používá se dnes zejména na ochucování omáček, polévek, salátů, brambor, pokrmů z rajčat a hrášku. Kuchaři sbírají listy před tím, než rostlina rozkvete, a používají je čerstvé, mražené i sušené. Petržel je hlavní ingrediencí vynikajícího libanonského salátu známého pod názvem tabbouleh.
Petržel se užívala terapeuticky jak v tradiční řecké, tak indické ajurvedské medicíně. Tradičně sloužila proti křečím, nadýmání, špatnému trávení a při problémech s menstruací.
Listy a sušený kořen pomáhají při léčbě gastrointestinálních onemocnění a infekcích močových cest. Působí mírně močopudně. Je možné je také žvýkat – osvěží tak dech. Olej destilovaný z listů a semen dodává vůni mýdlům, parfémům a dalším kosmetickým výrobkům.
K terapeutickým účelům se obvyklá užívá italská petržel. Obvyklou dávkou jsou dva gramy drcených listů či kořene, které se 10-15 minut louhují v šálku vroucí vody. Doporučuje se pít tento čaj třikrát denně. Alternativně se dají užívat třikrát denně i kapsle se stejným obsahem petržele.
Nedoporučuje se užívání petržele v těhotenství. Semínka obsahují olej, který dokáže vyvolat stahy dělohy a následný potrat. Petrželi by se také měli vyhnout pacienti s nemocemi ledvin.
Čerstvé lístky petržele zpestří váš talíř a dodají jídlům výbornou chuť. Rostlinka se dá pěstovat doslova po celý rok v záhonku či květináčích – a to dokonce i v uzavřených prostorách domova.
Winston Craig, Vibrant Life