Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Potraviny

Proč je dobré brambory nejprve uvařit ve slupce a teprve potom je nakrájet?

Když brambory nejprve nakrájíte a potom vaříte – a to ještě ve slané vodě – draslík z nich se vyplaví do vody a do brambor se...Rubrika: Brambory | Typ článku: Poradna výživy

Oves

Snižuje hladinu cholesterolu, krevní tlak, příznivé působí při některých nemocech srdce. Působí jako sedativum, uklidňuje při...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Okurky mám ráda, ale bývá mi po nich těžko. Jak bych je měla jíst?

Zkuste jíst mladé anebo menší kusy i se slupkou. Ta totiž obsahuje některé enzymy, které ulehčí trávení. Nejezte jich najednou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Lískové ořechy

Jsou prospěšné při neurózách, nervovém a fyzickém vyčerpání, pro zlepšení paměti a k uklidnění.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?

Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Vlašské ořechy

Jsou velmi výživné. Vlašské ořechy jsou vhodné pro léčbu nervové soustavy, pro výživu studujících i duševně pracujících...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Proč používáte tak často čínské zelí?

Protože patří do rodiny kapustovité zeleniny a ta obsahuje množství látek chránících člověka před rakovinou. Například muži...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Kešu

Jejich hlavní léčebný účinek je na kůži, sliznice a oči.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Rajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?

Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Okara

Okara je sojová drť, která zbude po výrobě sójového sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie