Rubriky
Guava
Díky obsahu vitaminu C (184 mg/100) g se guava řadí k druhům ovoce, které jsou na tento vitamín nejbohatší. Více ho má pouze...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieŽito
Žito je svým složením podobné pšenici, ale má více proteinů a vlákniny. Obsahuje hodně sacharidů, z nichž největší část...Rubrika: Obilniny | Typ článku: EncyklopedieČervená řepa
Rudá barva červené řepy dává salátům a bramborovým jídlům neobvyklý vzhled. Proč? Toto neobvyklé zbarvení způsobuje pigment...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieCitron
Citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieČočka
Čočka je vysoce koncentrovaná potravina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (338 kcal/100 g)....Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieMaracuja
Všechny druhy rodu Passiflora, které dávají jedlé plody, jsou velmi aromatické a mají kyselou chuť. Nejrozšířenější a...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopediePistácie
Už přibližně 1700 let před Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v Palestině, pistácie spolu s medem a mandlemi...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieBob
Lidé konzumují bob už celá tisíciletí. Je to pravděpodobně nejstarší pěstovaná luštěnina. Čerstvý bob obsahuje velké...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieCibule
Ve čtvrté knize Mojžíšově se píše, že když Izraelci putovali Sinajskou pouští, toužili po takové stravě, jakou jedli...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieFíky
Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až 16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří monosacharidy neboli jednoduché...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie