Sója
My jsme sóju dříve používali zřídkakdy na něco jiného než pro výrobu oleje či jako pícninu pro hospodářská zvířata. Časy se však mění.
Skromný sójový bob si získal pozornost konzumentů, kteří se zajímají o své zdraví na celém světě - a nikoliv náhodou. Vědecký výzkum ukázal, že zařazení sóji do jídelníčku přináší mnohý zdravotní prospěch, včetně snížení rizika srdečního onemocnění a snížení hladiny "špatného" LDL cholesterolu v krvi. Americký úřad pro kontrolu nad léky a potravinami (FDA) nedávno vydal spotřebitelům doporučení zahrnout do své každodenní stravy 25 gramů sójové bílkoviny.
I když většina lidí si je dnes již vědoma zdravotního prospěchu, který může konzumace sójové bílkoviny přinést, co většina lidí neví, je, jak zahrnout doporučených 25 gramů sójové bílkoviny do své stravy. Mnohým sójové potraviny nic neříkají - ostatně, kolik znáte lidí, kteří vyrůstali na každodenní konzumaci tofu?
Dobrou zprávou je, že výrobci odpověděli na poptávku po sóje vyvinutím širokého pole potravin, z nichž mnohé mohou snadno nahradit dlouhodobě oblíbená jídla. I lidé, kteří v kuchyni netráví příliš času a pro které vaření není zrovna koníčkem, mohou do své stravy snadno zahrnout jídla ze sóji.