Sója pomáhá srdci
Vědecký tým z Lékařské fakulty Wake Forest University v Severní Karolíně v nové studii zjistil, že ti lidé, kteří konzumovali sójové výrobky obsahující největší množství rostlinných estrogenů nebo isoflavonů, zaznamenali v pouhých devíti týdnech významné snížení hladiny LDL cholesterolu i hladiny celkového cholesterolu.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Studie
Čím více obsahovaly sójové produkty isoflavonů, tím byl účinek na snížení cholesterolu větší. U skupiny pacientů s nejvyšší počáteční hladinou LDL cholesterolu (vyšší než 4,2 mmol/l) bylo snížení největší. Při denním přísunu sójových výrobků s obsahem 62 mg isoflavonů u nich došlo ke snížení LDL cholesterolu o 10% a celkového cholesterolu o 9%.
Archives of Internal Medicine 1999;159:2070-2076
Počet přečtení: 4282
Datum: 18. 1. 2004