Sójové maso
Někteří vegetariáni již dokonce tyto výrobky odmítají, protože chutnají až příliš podobně jako to, co mají napodobit! Zkuste vpašovat sójovou náhražku masa do nějakého oblíbeného rodinného receptu – a sledujte, jestli si toho někdo všimne.
Objevují se již i sójové náhražky hamburgerů. Když si uvědomíte, že běžný hamburger obsahuje až 680 kalorií a 39 gramů tuku, není divu, že se zájemci o zdraví shánějí po lepší alternativě. Vegetariánské burgery jsou vyráběny z ořechů, obilovin, zeleniny, sójové burgery v první řadě ze sójové bílkoviny. Množství bílkovin v jednom sójovém burgeru se pohybuje mezi sedmi až třinácti gramy.
V receptech můžete nahradit hovězí maso anebo párky sójovými párky či dalšími výrobky ze sóji. Můžete tak experimentovat i s vlastní vegetariánskou pizzou anebo si vyrábět vlastní sójové burgery.
Ve specializovaných obchodech dnes již naleznete širokou škálu sójových náhražek masa; nepřehlédněte sekci chlazeného zboží, kde se tyto výrobky obvykle nacházejí. Výrobky ze sóji obvykle doplňují i další podobné náhražky masa - z pšeničné bílkoviny atp. Zařazením sójových výrobků do svého jídelníčku zvýšíte příjem sójové bílkoviny a snížíte množství zkonzumovaných kalorií a tuků.