Sójové výrobky snižují riziko úmrtí
Japonská studie ukázala, že strava bohatá na sójové výrobky a rybí olej přináší prospěšné účinky pro zdraví. Ve studii, které se zúčastnilo skoro 30 000 Japonců, měli muži i ženy nižší riziko úmrtí, pokud jedli hodně sójových výrobků.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Studie
Omega-3 mastné kyseliny, které se nalézají v mase tučných ryb, jako je např. losos či makrela, byly rovněž dány do souvislosti se snížením úmrtnosti – to však platilo pouze pro ženy.
Početné předchozí studie již ukázaly, že rostlinné estrogeny, obsažené v sóji, brání rozvoji některých druhů rakoviny a snižují riziko srdečního onemocnění. Rybí olej je spojován se sníženým sklonem k zánětům, nižší srážlivostí krve a zlepšením hodnot cholesterolu.
American Journal of Epidemiology 2002;156:824-831
Počet přečtení: 3383
Datum: 30. 1. 2007