Strava
![](/image.php?11552&0&t=1)
Z ořechů se netloustne
Výsledky dvaceti studií zkoumajících konzumaci ořechů a přibývání na váze dospěly ke stejnému závěru – přídavek dvou...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Studie![](/image.php?11522&0&t=1)
Mák dodává vápník a hořčík
Obsahuje obrovské množství vápníku (dvanáctkrát více než mléko, třikrát více než sýry), obrovské množství železa...Rubrika: Bylinky | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?11498&0&t=1)
Změňte jídlo – a změníte svět
Pěstování, balení, převoz a příprava potravin má obrovský dopad na Zemi, na které žijeme.Rubrika: Stravování | Typ článku: Články![](/image.php?11528&0&t=1)
Mango obsahuje největší ovocný zdroj vitamínu A
Mango jsem dlouhá léta znala jen z orientálních pohádek. Později z vyprávění malíře Libora Vojkůvky, svérázného vypravěče a...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?11518&0&t=1)
Fazole jsou dobré na srdce
Všichni jsme slyšeli o tom, jak prospěšné jsou pro zdraví sójové boby. Jak je tomu však s dalšími luštěninami?Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Studie![](/image.php?11492&0&t=1)
Silikon i v kuchyni – bezpečný a praktický
Když se koncem devadesátých let (už) minulého století objevily barevné, měkké silikonové kuchyňské naběračky, formy na...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články![](/image.php?11526&0&t=1)
Mandle slouží jako prevence proti osteoporóze i rakovině
Dříve se jedly jen na Vánoce – třeba v černé omáčce nebo na cukroví. Měly by se ale jíst denně. Povídá se, že deset mandlí...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?11516&0&t=1)
Lékaři prohráli s pacienty
V časopise American Journal of Clinical Nutrition byla publikována studie, ve které byly testovány znalosti lékařů a pacientů...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie![](/image.php?11524&0&t=1)
Maliny pomáhají při chudokrevnosti, šerosleposti
Nabízím vám draslík, fosfor, germanium, jód, křemík, kyslík, sodík, zinek, železo… Chcete? Nejspíš jste se zděsili: Co asi...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?11468&0&t=1)
Grilujte zdravěji
Při grilování masa vznikají velmi nebezpečné karcinogeny, a k těm nejsilnějším patří heterocyklické aminy (HCA), které se...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články