Strava
![](/image.php?8516&0&t=1)
Existují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?
Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8510&0&t=1)
Komu nadbytek soli zvláště škodí?
Nadbytek sodíku ve stravě může způsobit zadržování tekutin a otékání tělesných tkání, což je stav známý jako edém (otok)....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékaře![](/image.php?8804&0&t=1)
Vředová kolitida je spojena s příjmem kyseliny linoleové
Podle výsledků studie zveřejněné v časopise Gut může být třetina případů vředové kolitidy spojena s vysokým příjmem...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Studie![](/image.php?8500&0&t=1)
Kolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?
Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8498&0&t=1)
Sůl se používala kdysi jako platidlo
Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8496&0&t=1)
Existuje nějaká jasná odpověď na otázku, zda konzumovat potraviny s aditivy či nikoliv?
V potravinách se nachází dlouhá řada potravinových aditiv. Mnohé z nich jsou v současné době předmětem vzrušené debaty mezi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8492&0&t=1)
Konzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní
Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8490&0&t=1)
Jaké jsou dlouhodobé účinky potravinových aditiv?
Dlouhodobé účinky potravinových aditiv mohou vyústit v poškození některých orgánů, porodní defekty či v rakovinu. Sacharin a...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8488&0&t=1)
Mohou být zbytky antibiotik v mase a mléku pro člověka nebezpečné?
Existuje obava, že zbytky antibiotik nacházející se v masných a mléčných výrobcích mohou mít za následek alergické reakce.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?8486&0&t=1)
Vepřům, telatům i hovězímu dobytku se přidávají do krmiva potravinové doplňky
Některá aditiva se do našich potravinových zdrojů dostávají nepřímo.Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy