Strava
![](/image.php?4486&0&t=1)
Květák
Z květáku se většinou konzumuje jeho květenství, skládající se z více jak tisíce drobných poupat, a to dříve, než zcela...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4484&0&t=1)
Papája
Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4482&0&t=1)
Cuketa
Cuketa na první pohled vypadá jako velká okurka, i když z botanického hlediska je mnohem bližší dýni. I její bílá dužina svým...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4480&0&t=1)
Ječmen
Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4478&0&t=1)
Olivy
Olivovník je strom, který patří k charakteristickým rysům Středomoří. Jeho plody a olej tvoří součást lidské stravy od...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4476&0&t=1)
Salátová čekanka
Říká se, že když chce člověk vypěstovat kvalitní čekanku, nesmí opustit Brusel a musí rostlinám zajistit vlhkost, teplo a tmu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4474&0&t=1)
Artyčok
Artyčoky prakticky neobsahují žádné tuky. Mají však významné množství sacharidů (5 %) a proteinů (3 %), jakož i jiných látek...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4472&0&t=1)
Ředkvička
Ačkoliv Římané rozšířili ředkvičky po celé Evropě, nejoblíbenější jsou na Dálném východě. Zatímco Němci ročně snědí...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4470&0&t=1)
Ananas
Podle historických pramenů v roce 1493 nabídli obyvatelé ostrova Guadeloupe v Antilách ananas Kryštofu Kolumbovi, který jej...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4468&0&t=1)
Zelí
Zelená hlávka je shluk listů, které vytvářejí kouli. Hlávku má většina brukvovité zeleniny, ale existují výjimky, jako např....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie