Strava
Třešně
V minulosti se třešně považovaly za sladké, chutné, ale nutričně a terapeuticky málo hodnotné ovoce. Dnes se již ví, že se...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopediePšenice
Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Téměř čtyři tisíce let poté, co...Rubrika: Obilniny | Typ článku: EncyklopediePšeničné klíčky
Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než...Rubrika: Obilniny | Typ článku: EncyklopediePšeničné otruby
I když pšeničné otruby obsahují hodně proteinů, tuků, vitaminů a minerálů, lidé je příliš nevyužívají. Je to zejména...Rubrika: Obilniny | Typ článku: EncyklopediePór
Pór se liší od cibule tím, že nemá žádnou cibulku a jeho stonek je mnohem silnější. Spolu s česnekem a cibulí patří do...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieTuřín
Přestože se dnes tuřin v kuchyni téměř nepoužívá, ve středověku jeho bulvy zaháněly hlad lidí i hospodářských zvířat....Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieKaštan jedlý
Německý lékař W. Heupke, jeden ze zakladatelů moderní německé školy výživy, nazval kaštany jedlé malými bochníky chleba...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieKokosový ořech
Kokosová palma dokáže odolávat nepřízni vnějších vlivů jako žádný jiný strom. Ohýbá se pod silou tropických cyklonů, ale...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieBurské oříšky
Je velmi neobvyklé, a to dokonce i v rozmanitém světě rostlin, aby se plod vyvíjel pod zemí. U podzemnice olejné tomu ale tak je. Po...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieOkurka
Sníst okurku je jako vypít sklenici vody. V 250 g plodu se jí totiž nachází až 240 g, tedy 96 % její hmotnosti. To ale neznamená...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie