Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Tofu

Tofu patří mezi mnohoúčelovou potravinu. V Asii byla používána již před 2000 lety. Způsob výroby objevili buddhističtí mniši. Dnes je známá i v západním světě. Tofu se vyrábí rozemletím uvařených sojových bobů na sojové mléko, které se pak sráží nerostným syřidlem (síranem vápenatým).
Rubrika: Sója, tofu
|
Typ článku: Encyklopedie

Tofu se vyrábí různými způsoby. Může být měkké - japonský styl, nebo tvrdé - čínský styl.

Měkké tofu se hodí pro výrobu zálivek, omáček, zmrzlin a koláčů. Pevné tofu můžeme nakládat, opékat na oleji, grilovat, udit, péct. Přírodní tofu má neutrální chuť a lze jej upravovat různými způsoby. Pro svoji variabilnost a snadnost zpracování patří tofu mezi velmi oblíbené potraviny.

Tofu můžete koupit v prodejnách zdravé výživy nebo v supermarketech.

Čerstvé tofu voní a má krásný bílý vzhled. Při koupi tofu si vždy překontrolujte dobu spotřeby. Tofu skladujte v lednici, nejlépe v čerstvé studené vodě. Vodu denně vyměňujte a spotřebujte maximálně do tří dnů. Tofu lze krájet na nudličky, kostky, strouhat, drobit nebo mixovat. Před smažením je vhodné plátky tofu položit na ubrousek a zatížit. Zbaví se tak přebytečné vody. Pokud potřebujeme tofu měkké, např. na krémy či pomazánky, dáme ho na 10 minut do vařící vody. Tofu lze i usušit. Po namočení získá opět původní tvar. Toto zpracování je výhodné zejména na cesty. Ve zdravých výživách lze koupit instantní polévky se sušeným tofu.

Tofu je velmi výživná potravina. Má vysoký obsah proteinů, málo sacharidů a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. Porce 100g tofu obsahuje asi 73kcal. Neobsahuje cholesterol.

120g tofu obsahuje: 86 kal, 9,4g bílkovin, 5g tuku, 2,9g sacharidů, 10g vlákniny, 154mg vápníku, 151mg železa, 8mg sodíku, 50mg draslíku, fosfor, vitamíny řady B a vitamín E.

Tofu je lehce stravitelné, hodí se i pro citlivější žaludek. Lze jej doporučit i pro děti. Tofu jim můžete rozmixovat s jejich oblíbenou zeleninou nebo ovocem. Tofu je zdrojem plnohodnotných bílkovin. Je to také potravina vhodná pro ženy jako prevence proti rakovině prsu, osteoporóze a problémech při menopauze. Sója svým obsahem lecitinu snižuje cholesterol a zlepšuje funkci mozku.

Počet přečtení: 6534
Datum: 17. 1. 2007