Tofu používáte v receptech velmi často. Kolikrát týdně je můžu jíst?
I denně. Závisí to na příjmu jiných zdrojů bílkovin. Pokud denně konzumujete i ostatní luštěniny, mléčné výrobky, maso, obiloviny, ořechy a semena ve větších dávkách, měla byste z těch nejméně vhodných zdrojů bílkovin „ubrat“.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Poradna výživy
Nadbytek bílkovin ve stravě je pro organismus nebezpečný: zvyšuje vyplavování vápníku močí, zatěžuje ledviny, klouby, pokožku… Zatímco každodenní jedení masa zvyšuje riziko infarktu, mozkové mrtvice, cukrovky, osteoporózy a některých druhů rakoviny, jedení tofu každý den právě před těmito chorobami chrání.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 5524
Datum: 17. 2. 2008