Zdravé srdce: místo masa - tofu!
To, co si dáte na oběd, vám může zachránit život - k takovému závěru vedou výsledky nové studie. U těch účastníků studie, kteří nahrazovali libové maso tofu (neboli sójovým sýrem/tvarohem), došlo k redukci rizika srdečního onemocnění, a to snížením hladiny cholesterolu a dalších tukových látek v krvi, kterým se říká triglyceridy, a zpomalením rychlosti oxidace LDL („špatného“) cholesterolu.
Rubrika: Sója, tofu
| Typ článku: Studie
Když dochází k oxidaci LDL cholesterolu, zvyšuje se tím jeho schopnost ukládat se v cévách a vytvářet plaky, které mohou vést k srdečnímu onemocnění. Předchozí studie ukázaly, že pacienti se srdečním onemocněním mají vyšší hladinu oxidovaného LDL cholesterolu v krvi.
Journal of the American College of Nutrition 2000;19:761-767
Počet přečtení: 3705
Datum: 29. 8. 2004