Jak nejlépe zacházet s tuky ve stravě?
Jako snack si dejte raději nepražené, nesolené ořechy než fritované chipsy.Jako dezert se naučte používat ovoce s ořechy (dochucené podle chuti a fantazie, ale bez dalšího tuku).Místo krémových zákusků upřednostněte ořechové celozrnné těsto. Při pečení zákusků a koláčů můžete použít o třetinu méně ztuženého tuku, než předepisuje recept, a třetinu použitého tuku nahradit olejem (ztužený tuk na pečení a náplně obsahuje mnoho škodlivých transmastných kyselin).
Místo tučného sýra si vložte do sendviče plátek avokáda. Místo másla a margarínu si na chléb můžete namazat zralé avokádo, ořechovou nebo sójovou pomazánku (mnoho hotových luštěninových pomazánek najdete v chladicích boxech obchodů s potravinami).
Do salátů, omáček, pomazánek a dresinků můžete přidat pomleté lněné nebo sezamové semeno (zlepšuje to chuť jídla a dodává kvalitní tuky). Popcorn si připravujte raději suchý a pak do něj přidejte trochu olivového oleje a bylinkové soli.
Pokud používáte červené nebo drůbeží maso, nahraďte ho co nejčastěji mastnými mořskými rybami (losos, makrela, tuňák) – ale nesmažte ani ty.