Tuky a oleje
Tuky a nemoci srdce a cév
Jako hlavní mechanismus jejich škodlivého účinku se uvažovalo a uvažuje to, že saturované tuky a cholesterol zvyšují hladinu cholesterolu v krvi a následně dochází k usazování cholesterolu na stěnách cév. To nastartuje celý řetěz změn vedoucí k „tvrdnutí“ cév, k zužování průsvitu cév a pak třeba k jejich náhlému ucpání (infarkt).
K tomuto procesu mononenasycené tuky nepřispívají. (Pokud jde o polynenasycené tuky, ty podle Keysových rovnic naopak hladinu cholesterolu snižují.) Z hlediska prevence sklerózy cév, infarktu myokardu atd., je tedy ideální složení tuků např. 0:1:1, tedy žádný saturovaný tuk a pouze směs mononenasycených a polynenasycených tuků.
Tuky a rakovina
Nejlepší prevence
Nejvhodnější pro zachování zdraví jsou z tuků tuky mononenasycené.
Tuky saturované
Zbavit se škodlivých saturovaných tuků (a cholesterolu) obsažených v mase, mléce a mléčných výrobcích a ve vejcích můžeme pouze tak, že co nejvíce omezíme spotřebu těchto potravin.
Tuky polynenasycené
Téměř všechny rostlinné oleje a ztužené rostlinné tuky obsahují velké množství polynenasycených tuků.
Transmastné kyseliny
Z tohoto důvodu jsou ztužené rostlinné tuky zdravotně méně vhodné než rostlinné oleje.
Mononenasycené tuky
Nejlepším zdrojem mononenasycených tuků je olivový olej.
Živočišné tuky
Z živočišných tuků běžných na trhu je daleko nejškodlivější máslo, protože oproti sádlu má podstatně více saturovaných tuků a více má i cholesterolu. Pokud tedy již musíme požívat živočišné tuky, sádlo je vhodnější než máslo (sádlo kromě toho výborně snáší tepelné zpracování).
Rostlinné oleje
Pokud jde o současnou prevenci nemocí srdce a cév i rakoviny, nejvhodnější jsou mononenasycené tuky. Jejich podíl v běžných tucích, např. v másle, sójovém oleji, běžném slunečnicovém oleji, je ovšem pouze 20-30 %. Z klasických olejů je proto nejvhodnější olivový olej, který je v průměru ze 70 % tvořen mononenasycenými tuky.
Cholesterol
V zájmu zdraví bychom se tedy měli co nejvíce vyhýbat potravinám obsahujícím cholesterol, tedy hlavně vejcím, masu, mléku a mléčným výrobkům.
Zdravotní vhodnost, resp. škodlivost čistých tuků
Po olivovém oleji následují v žebříčku vhodnosti čistých tuků běžné rostlinné oleje. Potom běžné ztužené rostlinné tuky. S nimi asi na stejné úrovni je sádlo. Nejškodlivější běžný tuk na našem trhu je máslo, které obsahuje současně velké množství cholesterolu, velké množství saturovaných tuků a ještě i velké množství transmastných kyselin.
Potřebujeme „kvalitní“ tuky?
Lidský organismus tuky prakticky nepotřebuje (např. vůbec nepotřebuje saturované tuky), lidský organismus má pouze potřebu mastných kyselin s dvěma a více dvojnými vazbami (polynenasycených tuků), jejichž nejtypičtějším představitelem je kyselina linolová.
Těchto mastných kyselin by ovšem mělo být ve stravě právě jen nezbytné minimum. Podle klasického nazírání to je ta dávka, při které již téměř u nikoho v populaci nelze zaznamenat nějaké projevy nedostatku. Ale podle zdravého lidského rozumu je optimální příjem takový, při kterém nám vznikne co nejmenší škoda. Propuknutí rakoviny je samozřejmě mnohem škodlivější než nějaké mírné projevy nedostatku polynenasycených mastných kyselin. Optimální výše spotřeby polynenasycených tuků je tedy ve skutečnosti rovna jen asi pouhé jedné čtvrtině dávky, která se běžně považuje za minimální doporučenou denní spotřebu.
Přitom pokud budeme mít jakoukoliv rozumně představitelnou stravu, tak v ní vždycky budeme mít polynenasycených tuků více, než je optimální množství. I kdybychom totiž nejedli vůbec žádné čisté tuky a oleje, ale jedli bychom pouze obiloviny, brambory a jinou zeleninu, tak i v těchto rostlinných potravinách je nepatrné množství tuků. V tomto tuku je ovšem velmi vysoký podíl polynenasycených tuků, čili stejně bychom měli více než dostatek polynenasycených mastných kyselin.
Každá dieta bez tuků, a tedy i bez „kvalitních“ tuků, je zdravá. Dokážeme-li se bez tuků obejít (pokud nám v tom nezabrání naše chuťové návyky), nemusíme je konzumovat, naše zdravotní vyhlídky pak budou nejlepší.
Ale i nahrazení dnes běžně používaných tuků a olejů tuky a oleji převážně mononenasycenými (tedy v první řadě olivovým olejem), by umožnilo snížit celkovou úmrtnost o více než 10 %.