Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?
Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny, kde dvojná vazba je na šestém místě od konce uhlíkového řetězce, který tvoří kostru mastné kyseliny). V naší stravě to je hlavně kyselina linolová a linolenová. Tyto nepostradatelné mastné kyseliny nacházíme hlavně v rostlinných olejích (v rostlinných tucích).
Rubrika: Oleje a tuky
| Typ článku: Poradna výživy
Dále potřebujeme stravou získávat mastné kyseliny omega-3 (v nichž je dvojná vazba na třetím místě od konce uhlíkového řetězce). Vyskytují se hlavně v tuku ryb a jiných mořských živočichů. (Ryby žijící v našich chovných rybnících jsou přikrmovány suchozemskými potravinami. Hlavní zdroj jejich potravy tedy neobsahuje mastné kyseliny řady omega-3, a proto maso z těchto chovných ryb obsahuje mnohem méně mastných kyselin omega-3.) Jsou ale také v tuku některých rostlin.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu
Počet přečtení: 3363
Datum: 25. 9. 2009