Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Lněný olej

Lněný olej je zcela unikátní potravinou. Čistí cévy od tukových nánosů, zvyšuje imunitu, posiluje trávení, pomáhá při snižování váhy, kompenzuje škodlivé účinky jiných tuků, pomáhá odolávat nepříznivému záření. Jeho obliba ve světě stále vzrůstá a prodává se již běžně i v supermarketech.
Rubrika: Oleje a tuky
|
Typ článku: Články

Lněný olej byl v našich krajích kdysi velmi oblíbený. Hospodyně jej kupovaly přímo od prodavačů na ulici bezprostředně po vylisování, což mělo výhodu v tom, že bylo možné ho kupovat jenom tolik, kolik se během krátké doby spotřebovalo. Čerstvý má vyloženě léčivé vlastnosti a chuť dobrou, zestárlý nebo špatně skladovaný však chutná nepříjemně a zdraví spíše škodí. Snad proto se upustilo od jeho používání, zvláště, když začaly být k dispozici jiné levné rostlinné oleje, které vydržely delší dobu bez znatelnějších změn. Ukazuje se se však, že lněný olej má některé zcela unikátní vlastnosti, pro které se vyplatí po něm opět sáhnout. Je to zejména vysoký obsah omega-3 mastných kyselin.

Omega-3 mastné kyseliny
Jsou to stavební kameny některých tuků a mají pro nás mnohé vysloveně příznivé vlastnosti. Snižují hladinu tuků v krvi, zabraňují ucpávání cév, zvyšují tekutost krve, snižují krevní tlak a jsou tak prevencí oběhových chorob.

Tuky s obsahem omega-3 mastných kyselin jsou proto často přidávány do stravy lidí, kteří potřebují zbavit oběhový systém tukových nánosů a cholesterolu. Omega-3 tedy nejenom minimalizují potíže oběhového systému, ale navíc podporují proudění krve i do takových míst organismu, které byly jejím nedostatečným zásobováním poškozeny. Omega-3 mastné kyseliny jsou někdy přirovnávány k látkám, které jsou základem nemrznoucích kapalin, protože udržují krev relativně řídkou, takže oběhový systém pracuje dobře i za chladného počasí.

Omega-3 mastné kyseliny dále posilují chuť k jídlu. Byly úspěšně používány k obnovení mozkových funkcí a celkové regeneraci lidí, postižených dlouhodobým hladověním, kteří již nebyli schopni přijmout běžné jídlo a ztratili na ně i veškerou chuť.

V padesátých letech prokázal Max Gerson protirakovinné účinky omega-3 mastných kyselin. Od té doby se užívá lněný olej k posílení imunity. Nejenom že posiluje buněčné membrány zdravých buněk, ale současně ničí nádorové buňky. Imunizační vlastnosti omega-3 se využívají též při léčení AIDS, osteoporózy, revmatické artritidy a dalších potížích, spojených s nedostatečnou imunitou.

Jako doplněk se užívají při léčbě ledvinových onemocnění, vředového zánětu tlustého střeva, depresí, bronchiálního astmatu, kopřivky, lupénky, zvětšené prostaty, migrény. Tato užití souvisí s příznivým působením esenciálních mastných kyselin na hormonální systém.

Esenciální mastné kyseliny napomáhají též při obnově buněk, poškozených v důsledku škodlivého záření.

Zdroje omega-3 mastných kyselin
Velké množství jich obsahují ryby - nejvíce losos, makrela a sardinky. Dostatečné množství by mělo pokrýt asi 200 až 300 gramů ryb týdně.

Dalším zdrojem omega-3 je alfa-linolenová kyselina, což je mastná kyselina, obsažená v tucích některých rostlin. Výhodou rostlinných tuků je, že jejich získávání není závislé na usmrcování jiných živých tvorů. Rostlinné tuky také obsahují méně znečišťujících látek, jako jsou například pesticidy nebo polychlorované bifenyly. Jako zdroje alfa-linolenové kyseliny se doporučují lněná semena (53% jejich tuku je složeno z alfa-linolenové kyseliny), dýňová semena (15%) semena hroznů (10%), sójové boby a výrobky z nich (8%), vlašské ořechy (5%). V menším množství je obsažena v zelené listové zelenině, obilovinách, luštěninách, v mléce volně se pasoucích zvířat. Plodiny, vypěstované v chladnějších podmínkách, obsahují více omega-3, než rostliny z teplejšího podnebí.

Lněný olej jako zdroj omega-3
Nejbohatším rostlinným zdrojem cenných omega-3 mastných kyselin je lněný olej. Tento olej byl dříve běžnou součástí středoevropského jídelníčku a vzhledem k jeho oteplujícímu charakteru je vhodný pro zdejší chladnější klima.

Je možno říci, že vzhledem k účinku v něm obsažených omega-3 mastných kyselin, může přídavek lněného oleje v jídle do značné míry vyrovnávat nepříznivé působení živočišných tuků s obsahem cholesterolu. Musí však být dostatečně kvalitní a měl by být konzumován pravidelně.

Jak lněný olej užívat
Doporučuje se užívat ve množství dvou až tří kávových lžiček denně k obohacení jídla. Bude-li se zdát zpočátku jeho chuť nezvyklá, je možné jej smíchat například s olivovým olejem nebo užívat spolu s máslem. Je možné si dopředu připravit směs másla a lněného oleje v poměru asi 1 : 1, čímž vznikne z másla dietně vyloženě přijatelná a prospěšná potravina.

Lněný olej se nesmí zahřívat, je třeba jej přidávat až po dokončení jídla, zahřívání by cenné omega-3 mastné kyseliny zničilo.

Je možné jej používat k maštění běžných jídel. Obzvlášť chutný je s rýží. Ve spojení s parbolizovanou rýží vzniká zcela nová, neobyčejně přitažlivá chuť, která ještě více vynikne, je-li jídlo posypáno špetkou syrové cibulky a používá-li se při přípravě mořská sůl.

Podobně se chuťové vlastnosti lněného oleje znásobí ve spojení s některými druhy zeleniny. Omastíme-li jím vařenou nebo dušenou mrkev, získáme vyloženě léčivé jídlo.

V každém případě je třeba si kombinace dopředu vyzkoušet, protože s některými potravinami chutná spíše hořce, zatímco s jinými se chuť celého jídla až nečekaně zlepší.

Důležitá je kvalita
Lněný olej má velmi vysoký obsah polynenasycených mastných kyselin (asi 70%) a proto je velmi choulostivý k oxidaci. Za normální teploty se na vzduchu rychle kazí, což se projeví zhořknutím. Takový olej se již nesmí používat, protože může zapříčinit tvorbu takzvaných volných radikálů v těle, což jsou velmi agresivní částice, které poškozují tělní tkáně, snižují imunitu a urychlují stárnutí. Proto by měl být lněný olej vždy co nejčerstvější, skladovaný v chladu a temnu. Je dobré vyčkat, až přijde do obchodu čerstvá dodávka, koupit větší množství a uschovat doma v mrazícím boxu chladničky. K přímému použití si oddělíme jen malé množství a i to uchováváme v chladničce. Většina výrobců udává datum spotřeby asi 4-7 měsíců ode dne výroby, při skladování v chladnu a temnu. Chceme-li však využít příznivých vlastností oleje k podpoře organismu, takto starý olej již radši nepoužíváme.

Neméně důležitou věcí je kvalita výroby. Je bezpodmínečně nutné, používat jenom olej za studena lisovaný. Oleje, které prošly při výrobě tepelným procesem, spíše zdraví poškozují, než prospívají. Za studena lisované oleje poznáme snadno - na nálepce na lahvi je to vždy zřetelně uvedeno. Není-li tam doslova uvedeno "za studena lisovaný", tak takový olej nekupujeme. Olej by měl být dále ve tmavé skleněné láhvi. Cena i těch nejkvalitnějších výrobků je poměrně přijatelná, za lněný olej nezaplatíme v zahraničí o mnoho více, než například za máslo.

Dočkáme se lněného oleje i na našem trhu?
Téměř v každém větším německém obchodě s potravinami je lněný olej k dostání a lidé ho zde opravdu kupují. Jistě by nebyl takový problém buď hotové výrobky dovézt, nebo vypěstovat dostatečné množství lněného semene a olej z něho vylisovat v našich podmínkách. Nebo tomu brání naše zastaralé potravinářské předpisy, které s použitím lněného oleje k jídlu nepočítají? I to by snad bylo možné vyřešit, vyřešili jsme již obtížnější věci. Spíše se zdá, že důvodem je nedostatečná informovanost. I zde jsme tedy zatím pozadu za světem a nezbývá, než se snažit dohánět, co se dá.

Tomáš Štanzel

Počet přečtení: 82252
Datum: 8. 9. 2005