Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Olivový olej

Je jedním z nejlepších stolních olejů. Má vynikající chuť a vysokou výživnou hodnotu. Kyselina olejová v něm obsažená nepřesahuje 1 g na 100 g oleje. Obsahuje vitamín E, který má příznivý vliv na pohlavní orgány a nervosvalovou činnost, jakož i na některé ekzémy, bércové vředy.
Rubrika: Oleje a tuky
|
Typ článku: Encyklopedie

Má uklidňující a osvěžující účinky na kůži a vynikající účinky na trávicí ústrojí - játra, žaludek, střeva, slinivku, žlučník. Vzhledem k velmi dobré stravitelnosti se doporučuje zvláště pro malé děti a staré lidi. Je trvanlivý a dobře snáší vysokou teplotu. Používá se při přípravě salátových zálivek, k dochucování a nakládání zeleniny, lze jej používat i ke smažení (ještě lepší je pouze jej zahřát a omastit jim teplé pokrmy).

Počet přečtení: 4974
Datum: 5. 11. 2007