Potřebujeme mít ve stravě kvalitní tuky?
Lidský organismus nemá potřebu tuků, např. vůbec nepotřebuje saturované tuky, lidský organismus má pouze potřebu mastných kyselin s dvěma a více dvojnými vazbami, jejichž nejtypičtějším představitelem je kyselina linolová. Těchto mastných kyselin by ovšem mělo být ve stravě právě jen nezbytné minimum. To, co je nad toto nezbytné minimum, to jen zvyšuje nebezpečí rakoviny.
Avšak toto nezbytné minimum získáme i tehdy, když se naše strava bude skládat výhradně z obilovin, brambor a jiné zeleniny. Tam je sice tuků, resp. v nich obsažených mastných kyselin minimálně, ale těch nepostradatelných mastných kyselin je tam přesto dostatečné množství. Čili pokud bychom se dokázali takto živit, tak každá dieta bez tuků, a tedy i bez „kvalitních“ tuků, je zdravá.
Sám termín kvalitní tuky mi ovšem připadá dezinformující. To vede čtenáře k mylné představě, že by měl do své stravy tuky zařazovat. Není to pravda, můžeme být zcela bez čistých tuků. Doporučuji sice olivový olej , ale činím tak pouze proto, že většina z nás z chuťových důvodů bez tuků nedokáže být. A pokud už tuky musíme požívat, tak je olivový olej ideální. Není však nezbytnou součástí naší stravy. Nepotřebujeme jej pro své zdraví a pokud dokážeme být bez tuků, nemusíme jej konzumovat.
Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu