Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Rostlinné tuky jsou nejlepší

Začátkem června 2016 byla publikována dosud nejrozsáhlejší epidemiologická studie, která zkoumala vliv konzumace různých druhů tuku na zdraví a úmrtnost. Studie se zúčastnilo 126 tisíc osob, které byly sledovány po dobu 32 let.
Rubrika: Oleje a tuky
|
Typ článku: Studie

Každé navýšení příjmu nasycených tuků (hlavními zdroji jsou maso a mléčné výrobky) o 5 % s sebou neslo zvýšení rizika předčasného úmrtí o 8 %. V případě navýšení obsahu transmastných kyselin v jídelníčku o 2 % bylo zvýšení rizika dokonce o 16 %. Naopak zvýšení příjmu rostlinných tuků (olivový a řepkový olej, ořechy a semena) s sebou neslo snížení rizika předčasného úmrtí o 19 %. 

Opět se potvrdilo, že důležitější je, jaké tuky a z jakých zdrojů konzumujeme, než jenom celkový příjem tuků denně.

Počet přečtení: 2184
Datum: 12. 9. 2018