Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jam

Bílý jam, tak jako ostatní podobné hlízy s tímto názvem, je v mnohých tropických regionech základní potravinou. Jam obsahuje velké množství sacharidů ve formě škrobu. Protože je náročný na pěstování a poměrně chudý na proteiny, postupně ho vytlačují maniok jedlý a povijnice jedlá.
Rubrika: Brambory
|
Typ článku: Encyklopedie

Jam má velkou energetickou hodnotu a malý obsah vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálů, ze kterých je významný především draslík. Chybí mu však provitamin A.

Je dokázáno, že jam obsahuje steroid, který má antioxidační účinek na krevní lipidy (hlavní příčina arteriosklerózy) a rovněž snižuje hladinu triglyceridů. Díky tomu, nízkému obsahu tuků a velkému množství draslíku je jam vhodný při kardiovaskulárních problémech, především arterioskleróze.

Zralý jam se může jíst syrový. Nezralý jam obsahuje malé množství toxinu, a proto se jeho konzumace nedoporučuje. Toxická látka se nachází zejména v planém jamu a způsobuje poruchy trávení.

Jam lze péct, vařit nebo smažit stejně jako brambory, a dokonce se z něj dá vyrobit pyré, které je velmi oblíbené v západní Africe.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 4695
Datum: 21. 1. 2009