Jam
Jam má velkou energetickou hodnotu a malý obsah vitaminů skupiny B, vitaminu C a minerálů, ze kterých je významný především draslík. Chybí mu však provitamin A.
Je dokázáno, že jam obsahuje steroid, který má antioxidační účinek na krevní lipidy (hlavní příčina arteriosklerózy) a rovněž snižuje hladinu triglyceridů. Díky tomu, nízkému obsahu tuků a velkému množství draslíku je jam vhodný při kardiovaskulárních problémech, především arterioskleróze.
Zralý jam se může jíst syrový. Nezralý jam obsahuje malé množství toxinu, a proto se jeho konzumace nedoporučuje. Toxická látka se nachází zejména v planém jamu a způsobuje poruchy trávení.
Jam lze péct, vařit nebo smažit stejně jako brambory, a dokonce se z něj dá vyrobit pyré, které je velmi oblíbené v západní Africe.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.