Sladké brambory, batáty
Během drsných bostonských zim, v čase, kdy jsem ještě chodil na lékařskou fakultu, jsem vždy vzal dvě sladké brambory, strčil je do mikrovlnky, a pak si je dal do kapsy, aby mi hřály ruce. Když vychladly, posloužil tento improvizovaný zdroj tepla okamžitě jako velmi zdravá svačina! Je ovšem lepší je uvařit, protože tak nejlépe zachováte jejich nutriční obsah.
Bez ohledu na způsob přípravy je nechte ve slupce. Slupka sladkých brambor má téměř desetkrát více antioxidačního potenciálu než vlastní dužina (při srovnání stejných hmotností), jejich antioxidační kapacita se tak blíží té, kterou se vyznačují borůvky.
Sladké brambory mohou být zařazeny mezi nejzdravější jídla na naší planetě. Pokud si v supermarketu můžete vybrat mezi jednotlivými odrůdami, mějte na paměti, že obsah živin u sladkých brambor je přímo svázán s intenzitou jejich barvy. Čím žlutější či oranžovější jejich dužina je, tím zdravější budou.
Michael Greger, Fakta o zdraví