Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Maniok

Hlíza keře, který se pěstuje v tropických oblastech Ameriky, Afriky a Asie. Jí se vařený jako brambory a pro mnohé obyvatele zemí třetího světa tvoří podstatnou složku potravy.
Rubrika: Brambory
|
Typ článku: Encyklopedie

Je velmi bohatý na sacharidy, vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, draslík, železo a vápník. Neobsahuje provitamin A ani vitamin B12 a obsahuje velmi málo tuků. Má tyreostatický účinek (snižuje činnost štítné žlázy).

Upozornění: Hlízy a syrové listy manioku jsou toxické, protože obsahují kyanovodík. Před jídlem se musí umýt ve vodě a uvařit nebo usušit.

Tapioka je mouka, která se vyrábí z tohoto a dalších druhů manioku. Může se uvařit v mléku nebo v zeleninovém vývaru. Obsahuje 88 % sacharidů (škrobu) a velmi málo proteinů nebo tuků. Je velmi lehce stravitelná a bohatá na kalorie.

Tapioka obsahuje hodně rozpustné vlákniny, uchovává velké množství vody a je výborným zvláčňovadlem a ochráncem výstelky trávicí soustavy. Doporučuje se při nadbytku žaludeční kyseliny, gastritidě, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při všech typech kolitidy. Neobsahuje lepek.

Tapioka dodává lehce stravitelné sacharidy a neobsahuje skoro žádné tuky ani proteiny, což ulehčuje funkci jater. Vhodná je pro rekonvalescenci po těžké chorobě nebo operaci a návrat k normální stravě po delším půstu.

Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 10248
Datum: 21. 1. 2009