Maniok
Je velmi bohatý na sacharidy, vitaminy skupiny B, vitamin C, hořčík, draslík, železo a vápník. Neobsahuje provitamin A ani vitamin B12 a obsahuje velmi málo tuků. Má tyreostatický účinek (snižuje činnost štítné žlázy).
Upozornění: Hlízy a syrové listy manioku jsou toxické, protože obsahují kyanovodík. Před jídlem se musí umýt ve vodě a uvařit nebo usušit.
Tapioka je mouka, která se vyrábí z tohoto a dalších druhů manioku. Může se uvařit v mléku nebo v zeleninovém vývaru. Obsahuje 88 % sacharidů (škrobu) a velmi málo proteinů nebo tuků. Je velmi lehce stravitelná a bohatá na kalorie.
Tapioka obsahuje hodně rozpustné vlákniny, uchovává velké množství vody a je výborným zvláčňovadlem a ochráncem výstelky trávicí soustavy. Doporučuje se při nadbytku žaludeční kyseliny, gastritidě, žaludečních a dvanácterníkových vředech a při všech typech kolitidy. Neobsahuje lepek.
Tapioka dodává lehce stravitelné sacharidy a neobsahuje skoro žádné tuky ani proteiny, což ulehčuje funkci jater. Vhodná je pro rekonvalescenci po těžké chorobě nebo operaci a návrat k normální stravě po delším půstu.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.