Ovoce

Jahody
Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g), mají jich dokonce méně než meloun nebo dýně. Také podíl...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Avokádo
Avokádo je plodem hruškovice amerického, stále zeleného stromu, který dorůstá výšky 16 metrů. V porovnání s jiným čerstvým...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Hruška
Třebaže je hruška diuretikum a zabraňuje hypertenzi, je to i velmi chutné ovoce, které dokáže zahnat žízeň lépe než zmrzlina....Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Guava
Díky obsahu vitaminu C (184 mg/100) g se guava řadí k druhům ovoce, které jsou na tento vitamín nejbohatší. Více ho má pouze...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Citron
Citron vyniká velkým množstvím vitaminu C, které je jen o něco menší než v pomeranči. Z dietetického a terapeutického hlediska...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Maracuja
Všechny druhy rodu Passiflora, které dávají jedlé plody, jsou velmi aromatické a mají kyselou chuť. Nejrozšířenější a...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Fíky
Fíky jsou bohaté na sacharidy, kterých obsahují až 16 % své hmotnosti. Většinu z nich tvoří monosacharidy neboli jednoduché...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Datle
Pouštní arabové považují datlovou palmu za zdroj života. Poskytuje výživné plody a po naříznutí kmene dává sladký nápoj. Je...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Papája
Papája obsahuje 89 % vody, což je přibližně stejné množství jako v melounu (92 %). Proto jí někteří lidé říkají tropický...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie
Olivy
Olivovník je strom, který patří k charakteristickým rysům Středomoří. Jeho plody a olej tvoří součást lidské stravy od...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie