Potraviny
Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?
Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaký je žebříček čistých tuků, resp. olejů podle zdravotní vhodnosti?
Zdravotně nejvhodnější tuk (na našem trhu) je olivový olej. Potom následují běžné rostlinné oleje. Potom následují běžné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyPřeměňují se sacharidy (neboli uhlohydráty) v těle na tuk?
Naprosto jasně se ukazuje, že se spotřebou uhlohydrátů výskyt civilizačních chorob klesá. Ukazují nám to stovky a tisíce...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyKde se nacházejí a jaký význam ve výživě mají sacharidy (neboli uhlohydráty)?
Obiloviny jsou (co se týká energetického obsahu) z 80-85% tvořeny uhlohydráty. Jíme-li obiloviny, jíme převážně uhlohydráty....Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyTuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?
Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJe možné, že dospělí lidé nepotřebují mléko?
Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme přesto mléko...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživyJaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?
Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?
Stovky pokusů se zvířaty ukazují, že ke vzniku rakoviny nejvíce přispívají polynesaturované tuky. Máloco je ve světově odborné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJe výhodné konzumovat oleje, které obsahují hodně polynesaturovaných tuků?
Za přednost polynesaturovaných tuků se vždy považovalo to, že snižují hladinu cholesterolu. Z tohoto hlediska se polynesaturované...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaké tuky je vhodné užívat? Má to nějaký význam pro zdraví?
Nahrazení dnes běžně používaných tuků a olejů olivovým olejem, případně olejem Oliol (vyrábí Palma Bratislava), tedy oleji...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy