Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Potraviny

Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?

Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je žebříček čistých tuků, resp. olejů podle zdravotní vhodnosti?

Zdravotně nejvhodnější tuk (na našem trhu) je olivový olej. Potom následují běžné rostlinné oleje. Potom následují běžné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Přeměňují se sacharidy (neboli uhlohydráty) v těle na tuk?

Naprosto jasně se ukazuje, že se spotřebou uhlohydrátů výskyt civilizačních chorob klesá. Ukazují nám to stovky a tisíce...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Kde se nacházejí a jaký význam ve výživě mají sacharidy (neboli uhlohydráty)?

Obiloviny jsou (co se týká energetického obsahu) z 80-85% tvořeny uhlohydráty. Jíme-li obiloviny, jíme převážně uhlohydráty....Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Tuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?

Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Je možné, že dospělí lidé nepotřebují mléko?

Mnozí prožili ve zdraví celý život, aniž by pili mléko nebo konzumovali jakékoli mléčné produkty. Pokud chceme přesto mléko...Rubrika: Mléko | Typ článku: Poradna výživy

Jaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?

Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?

Stovky pokusů se zvířaty ukazují, že ke vzniku rakoviny nejvíce přispívají polynesaturované tuky. Máloco je ve světově odborné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Je výhodné konzumovat oleje, které obsahují hodně polynesaturovaných tuků?

Za přednost polynesaturovaných tuků se vždy považovalo to, že snižují hladinu cholesterolu. Z tohoto hlediska se polynesaturované...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Jaké tuky je vhodné užívat? Má to nějaký význam pro zdraví?

Nahrazení dnes běžně používaných tuků a olejů olivovým olejem, případně olejem Oliol (vyrábí Palma Bratislava), tedy oleji...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy