Strava
Doporučujete užívání sójové omáčky a draselných solí?
Existuje řada komerčních výrobků, jež mají dodávat slanou chuť pokrmům, které jíte. Zmíním je zde v pořadí podle...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyPřecházím na zdravou stravu. Kolik soli mohu používat?
Pokud nemáte vysoký krevní tlak, netrpíte otoky, onemocněním ledvin a nemáte nemocné srdce - a jste současně zvyklí na slaná...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyDá se odvyknout chuti na slané?
Chuť na slané je naučená a chuťové buňky se rychle přizpůsobí, když svůj příjem sodíku snížíme. Když lidé přecházejí...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyExistují nějaké výjimky z doporučení omezovat sůl ve stravě?
Z obecného doporučení stravy s nízkým obsahem sodíku existuje několik vzácných výjimek. Lidé, kteří trpí nedostatečnou...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKomu nadbytek soli zvláště škodí?
Nadbytek sodíku ve stravě může způsobit zadržování tekutin a otékání tělesných tkání, což je stav známý jako edém (otok)....Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Rady lékařeVředová kolitida je spojena s příjmem kyseliny linoleové
Podle výsledků studie zveřejněné v časopise Gut může být třetina případů vředové kolitidy spojena s vysokým příjmem...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: StudieKolik soli, resp. sodíku potřebujeme pro dobré zdraví?
Sůl je kombinací dvou prvků - sodíku a chlóru - přirozeně se vyskytujících ve všech potravinách. Sodík je minerál, který má...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživySůl se používala kdysi jako platidlo
Sůl je nejběžněji používaným nekalorickým potravinovým aditivem. V minulosti byla sůl vzácnou a ceněnou komoditou, v určité...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyExistuje nějaká jasná odpověď na otázku, zda konzumovat potraviny s aditivy či nikoliv?
V potravinách se nachází dlouhá řada potravinových aditiv. Mnohé z nich jsou v současné době předmětem vzrušené debaty mezi...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživyKonzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní
Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy