Strava
Nezničí se železo v kopřivě vařením?
Právě naopak! Nejnovější analýzy publikované Americkou biochemickou společností ukázaly, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyČetl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?
Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyVegetariánská strava pomáhá proti rakovině prsu
V britské studii porovnávali vědci riziko onemocnění rakovinou prsu u imigrantek z indického subkontinentu a východní Afriky v...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: StudieJím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.
To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyCo hodnotného obsahuje kukuřice?
Bílkoviny, vitamín C (mladá lahůdková kukuřice – i v mraženém stavu), karetonoidy, komplexní sacharidy, vlákninu, vitamíny B...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyBaklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?
Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyTofu, sójový sýr
Sojový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: EncyklopedieMá celer nějaké léčivé účinky?
Tradiční vietnamská medicína ho užívá na léčbu hypertenze. Zvýšený krevní tlak snižuje konzumace už 2-4 stonků denně....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeTempeh
Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: EncyklopedieNedávno jsem četla na teletextu, že americká studie zjistila škodlivost sóji. Jedení sóji a sójových výrobků prý způsobuje Alzheimerovu chorobu. Vystrašilo mě to, protože tofu, sójové mléko a sójové maso používám denně.
Já je budu používat i nadále. Studie ve skutečnosti nemluví o Alzheimerově chorobě, ale o poruchách mozkových funkcí a atrofii...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Rady lékaře