Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Strava

Jím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.

To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Co hodnotného obsahuje kukuřice?

Bílkoviny, vitamín C (mladá lahůdková kukuřice – i v mraženém stavu), karetonoidy, komplexní sacharidy, vlákninu, vitamíny B...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy

Baklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?

Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy

Tofu, sójový sýr

Sojový sýr tofu, jedno z nejuniverzálnějších bílkovinných jídel, výrobek s dvoutisíciletou tradicí v asijské kuchyni, dobývá...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Má celer nějaké léčivé účinky?

Tradiční vietnamská medicína ho užívá na léčbu hypertenze. Zvýšený krevní tlak snižuje konzumace už 2-4 stonků denně....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře

Tempeh

Tempeh je v Japonsku, Číně a Indonésii tradičně užívaný fermentovaný sójový výrobek, který se používá jako plnohodnotná...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie

Nedávno jsem četla na teletextu, že americká studie zjistila škodlivost sóji. Jedení sóji a sójových výrobků prý způsobuje Alzheimerovu chorobu. Vystrašilo mě to, protože tofu, sójové mléko a sójové maso používám denně.

Já je budu používat i nadále. Studie ve skutečnosti nemluví o Alzheimerově chorobě, ale o poruchách mozkových funkcí a atrofii...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Rady lékaře

Přísní vegetariáni by si měli dát pozor na nedostatek vitaminu A

Představitelé Institute of Medicine uvedli, že ony druhy zeleniny, na které obvykle spoléháme jako na dobrý zdroj vitaminu A, tedy...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Studie

Tahini

Je máslo - pasta připravená z rozdrcených sezamových semínek. Je tradiční součástí středozemí pomazánky - hummusu. Tahini je...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Velmi se hovoří o geneticky manipulované sóji. Můžu být klidná, když jím tofu od slovenského výrobce?

Myslím, že ano. Největší výrobce tofu na Slovensku jej vyrábí ze slovenské sóji – a ta není geneticky manipulovaná.Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Poradna výživy