Zelenina
Mrkev karotka
Pektin obsažený v mrkvi, zelí a bramborách na sebe váže 80 % těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. V lidové...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieČetla jsem, že červená řepa chrání před rakovinou. Jen syrová, anebo i vařená či sterilizovaná?
Červená řepa má skutečně protirakovinný účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeVe vaší knize jsem se dočetla, že šťáva ze zelí léčí vředy žaludku a dvanácterníku. Musí to být šťáva anebo se dá použít i celé zelí?
Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je skutečně velmi účinným nástrojem při léčbě peptických...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeNesnáším česnek. Zkusíte mě přesvědčit, abych jej začala jíst?
Nevím, co na vás platí. Můj bratranec Pavel říká, že miluje česnek, protože „chutná po klobáse“, ale myslím, že existuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyBílá ředkev daikon pomáhá odstraňovat hleny z organismu
Japonská dlouhá ředkev „daikon“, která je u nás někdy nazývána bílou ředkví, se používá stejně jako kořenová zelenina....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Přírodní léčbaKvěták
Květák je výborným zdrojem vitaminů, enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Vysoký obsah síry posiluje střevní...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieKapusta
Kapusta patří do skupiny brukvovitých zelenin (např. zelí, květák, brokolice). Tyto druhy zeleniny se osvědčují při prevenci...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieKadeřávek
Kadeřávek patří mezi významné zástupce rodiny tzv. listových zelenin. Vyniká vysokým obsahem karotenů, což z něj činí...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieNení škoda mrkev dusit, vařit anebo jinak tepelně upravovat? Vždyť se v ní zničí všechny vitamíny.
Některé látky se tepelnou úpravou mrkve částečně zničí, ale neplatí to o betakaroténu. Ten se naopak stává pro naše tělo...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyV sezóně máme hodně květáku a rodinu otravuje, když musí jíst stále nějaké jídlo z květáku.
Vysvětlete jim, že květák obsahuje – podobně jako brokolice a jiné druhy kapustovité zeleniny – velmi mnoho účinných...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy