Zelenina

Mrkev karotka
Pektin obsažený v mrkvi, zelí a bramborách na sebe váže 80 % těžkých kovů v těle a vylučuje je z organismu ven. V lidové...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Četla jsem, že červená řepa chrání před rakovinou. Jen syrová, anebo i vařená či sterilizovaná?
Červená řepa má skutečně protirakovinný účinek. Její silné barvivo působí antioxidačně a stimuluje odbourávání...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře
Ve vaší knize jsem se dočetla, že šťáva ze zelí léčí vředy žaludku a dvanácterníku. Musí to být šťáva anebo se dá použít i celé zelí?
Šťáva ze syrového zelí (ne kyselá šťáva ze sudového zelí!) je skutečně velmi účinným nástrojem při léčbě peptických...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře
Nesnáším česnek. Zkusíte mě přesvědčit, abych jej začala jíst?
Nevím, co na vás platí. Můj bratranec Pavel říká, že miluje česnek, protože „chutná po klobáse“, ale myslím, že existuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
Bílá ředkev daikon pomáhá odstraňovat hleny z organismu
Japonská dlouhá ředkev „daikon“, která je u nás někdy nazývána bílou ředkví, se používá stejně jako kořenová zelenina....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Přírodní léčba
Květák
Květák je výborným zdrojem vitaminů, enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Vysoký obsah síry posiluje střevní...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Kapusta
Kapusta patří do skupiny brukvovitých zelenin (např. zelí, květák, brokolice). Tyto druhy zeleniny se osvědčují při prevenci...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Kadeřávek
Kadeřávek patří mezi významné zástupce rodiny tzv. listových zelenin. Vyniká vysokým obsahem karotenů, což z něj činí...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie
Není škoda mrkev dusit, vařit anebo jinak tepelně upravovat? Vždyť se v ní zničí všechny vitamíny.
Některé látky se tepelnou úpravou mrkve částečně zničí, ale neplatí to o betakaroténu. Ten se naopak stává pro naše tělo...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy
V sezóně máme hodně květáku a rodinu otravuje, když musí jíst stále nějaké jídlo z květáku.
Vysvětlete jim, že květák obsahuje – podobně jako brokolice a jiné druhy kapustovité zeleniny – velmi mnoho účinných...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy