Oleje a tuky
Jaký olej je nejzdravější pro srdce a cévy?
Za studena lisovaný – tzv. panenský – olivový. Obsahuje pro lidský organismus nejlepší poměr mastných kyselin.Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Rady lékařePotřebujeme mít ve stravě kvalitní tuky?
Občas se setkáme s tvrzením, že dieta bez kvalitních tuků je škodlivá. Není sporu o tom, že četnost většiny civilizačních...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJednu složku živočišných potravin, a to čisté živočišné tuky - máslo, sádlo, smetanu, šlehačku - tuto složku odsuzují všichni. Proč existuje právě v této otázce taková shoda?
Výrobci živočišných potravin by totiž klidně mohli výrobu živočišných tuků oželet. Kdyby lidé mylně věřili, že maso...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyNebezpečné skryté tuky
Čím více času trávíte v autě, na pohovce nebo u počítače, tím více si zakládáte na tukový polštář v břišní krajině....Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: StudieKteré tuky musíme nezbytně získávat stravou?
Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaký je žebříček čistých tuků, resp. olejů podle zdravotní vhodnosti?
Zdravotně nejvhodnější tuk (na našem trhu) je olivový olej. Potom následují běžné rostlinné oleje. Potom následují běžné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyPřeměňují se sacharidy (neboli uhlohydráty) v těle na tuk?
Naprosto jasně se ukazuje, že se spotřebou uhlohydrátů výskyt civilizačních chorob klesá. Ukazují nám to stovky a tisíce...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyTuk potřebujeme k tomu, abychom zůstali zdraví a měli zásoby energie pro případ nouze. Proč by nás měl tuk zabíjet, jak se někdy uvádí?
Tuk je neoddělitelnou součástí každé živé buňky a zároveň je to pro organismus důležitý záložní zdroj energie. Bez tuku...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaký je rozdíl mezi jednotlivými tuky z pohlednu chemického složení?
Tuky jsou estery vyšších mastných kyselin s glycerolem. Kostru mastných kyselin tvoří dlouhé uhlíkaté řetězce. Pokud v tomto...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživyJaká je prověřenost toho, že zdravotně nejvhodnější jsou tuky mononesaturované?
Stovky pokusů se zvířaty ukazují, že ke vzniku rakoviny nejvíce přispívají polynesaturované tuky. Máloco je ve světově odborné...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy