Potraviny
![](/image.php?4436&0&t=1)
Baklažán
Jen málo druhů zeleniny má tak různorodou velikost, tvar a barvu jako baklažány. Bývají oválné, podlouhlé jako banány, malé...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4434&0&t=1)
Borůvky
Plody borůvek, které bývají jen zřídka větší než 1 centimetr, rostou na nenápadných malých keříčcích. Kvůli svojí...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4432&0&t=1)
Fejchoa
Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava. Její dužina krémové nebo lososově růžové barvy je měkká a želatinová; chutí...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4430&0&t=1)
Sója I
Ti, kteří umí japonsky, vědí, že v japonštině neexistuje ekvivalent pro slovní spojení „návaly horka“, což je...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4428&0&t=1)
Sója II
Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4426&0&t=1)
Rajče
Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4424&0&t=1)
Žampiony
Žampiony jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. K přípravě jídel se jich začalo používat začátkem 20. století a od...Rubrika: Houby | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4422&0&t=1)
Plod chlebovníku
V 18. století se chlebovníky převážely z Polynéských ostrovů do karibské oblasti, kde se vysazovaly. Jejich plody sloužily jako...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4420&0&t=1)
Plody baktrisu broskvového
Baktris broskvový roste v tropických oblastech amerického kontinentu. Toto ovoce se jídávalo ve Střední a Jižní Americe již před...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?4418&0&t=1)
Mangold
Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie