Potraviny
Baklažán
Jen málo druhů zeleniny má tak různorodou velikost, tvar a barvu jako baklažány. Bývají oválné, podlouhlé jako banány, malé...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieBorůvky
Plody borůvek, které bývají jen zřídka větší než 1 centimetr, rostou na nenápadných malých keříčcích. Kvůli svojí...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieFejchoa
Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava. Její dužina krémové nebo lososově růžové barvy je měkká a želatinová; chutí...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieSója I
Ti, kteří umí japonsky, vědí, že v japonštině neexistuje ekvivalent pro slovní spojení „návaly horka“, což je...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieSója II
Sója patří k potravinám, které jsou pro naše zdraví velmi pospěšné, a to nejen díky své nutriční hodnotě, jež je větší...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: EncyklopedieRajče
Rajče je po bramboře nejrozšířenější rostlinou z čeledi Solanaceae a pěstuje se téměř na celém světě. V 16. století jej...Rubrika: Zelenina | Typ článku: EncyklopedieŽampiony
Žampiony jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. K přípravě jídel se jich začalo používat začátkem 20. století a od...Rubrika: Houby | Typ článku: EncyklopediePlod chlebovníku
V 18. století se chlebovníky převážely z Polynéských ostrovů do karibské oblasti, kde se vysazovaly. Jejich plody sloužily jako...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopediePlody baktrisu broskvového
Baktris broskvový roste v tropických oblastech amerického kontinentu. Toto ovoce se jídávalo ve Střední a Jižní Americe již před...Rubrika: Ovoce | Typ článku: EncyklopedieMangold
Přestože je mangold jedním z nejdéle známých druhů listové zeleniny, který byl před více než 2 500 lety oblíbenou potravou...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie