Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Gaius (štěstí)

Adresát Janova třetího dopisu. – 3. list Janův.
 

Apoštol Jan Gaia dobře znal. Nevíme, kde Gaius žil ani kdy přesně obdržel tento dopis. List je poměrně krátký, protože apoštol doufá, že se s Gaiem brzy osobně setká. Kromě toho, že byl pohostinný, nevíme o Gaiovi v podstatě nic víc. Putující bratři, kteří cestovali ze sboru do sboru, aby věřící posílili a povzbudili, se mohli u Gaie kdykoli zastavit a přespat.

V biblické kultuře se pohostinnost považovala za nesmírně důležitou. A byla často také velmi potřebná. Ti, kdo cestovali z místa na místo, neměli leckde k dispozici ubytovnu nebo pěkný hotel. Mnozí z nich po několikadenním putování potřebovali jídlo a místo k odpočinku. Platilo to i pro zvířata, která šla s nimi. Bylo důležité, aby putující křesťanští vůdci věděli, že na místech, která navštíví, najdou pohostinné členy, jako byl Gaius – i vzhledem k tomu, že pro křesťany představovalo cestování mnohem větší riziko.

Dnes nikdo nečeká, že kazatelé zůstanou několik dní se členy církevního sboru, ve kterém kázali. Stále je však výsadou zažít pohostinnost. A neplatí to jen pro kazatele. Každý, kdo navštíví nějaký sbor, ať už ve své zemi, nebo v zahraničí, doufá, že se setká s pohostinným Gaiem. Pohostinnost je pozitivní prvek i v mnoha jiných situacích. V dnešní době převážně povrchních facebookových přátel se pohostinnost často zanedbává.

Nebeský Otče, pomoz nám projevovat pohostinnost ve společenství víry, do kterého patříme, ale i mimo ně.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 14
Datum: 6. 5. 2024
Jitřenka
květen 2024
POÚTSTČTSONE
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Odebírat emailem