Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Púa (barva z morénového kořene)

Jedna z porodních asistentek, které pomáhaly hebrejským ženám při porodu v Egyptě. Neřídila se faraonovým nařízením. – Exodus 1,15-22.
 

Život v oblasti Gošen, kde Jákobovi potomci pracovali jako otroci, plynul jako obvykle. Hebrejským ženám pomáhaly při porodu dvě srdnaté porodní asistentky. Byly odhodlány mařit plány faraona, který chtěl zabránit dalšímu růstu hebrejské populace. Chtěly zajistit, aby hebrejští chlapci nezemřeli v den svého narození! Jejich počínání bylo mimořádně odvážné, předpokládáme-li, že Púa a Šifra byly Egypťanky. Vzhledem k jejich jménům se to zdá velmi pravděpodobné.

Tím, že se Púa a její spolupracovnice vzepřely králově vůli, velmi riskovaly. Mohly si například říci: „Nechceme to, ale nemáme jinou možnost než poslechnout králův rozkaz. Pokud ho neposlechneme, můžeme přijít o život.“ Takto uvažovali mnozí během druhé světové války. Samozřejmě nechtěli Němcům prozradit, kde jsou Židé ukryti, ale měli jinou možnost? Púa a Šifra si uvědomovaly, že se musí rozhodnout. Řídily se svým svědomím. Vymyslely si záminku, jak králi vysvětlit, že to není jejich vina, že hebrejští chlapci zůstávají naživu. Bůh je odměnil za jejich odvahu. Jejich životy byly ušetřeny a – což bylo v té době přinejmenším stejně důležité – Bůh jim dal i potomstvo.

Milující Bože, podstoupil jsi obrovské riziko, když jsi poslal svého Syna do našeho nepřátelského světa. Připrav nás, abychom i my byli odvážní a v případě potřeby ochotní riskovat pro Tebe.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 19
Datum: 21. 10. 2024
Jitřenka
říjen 2024
POÚTSTČTSONE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Odebírat emailem