Obilniny

Hato mugi
Je obilovina podobná ječmenu (známá i pod názvem "Jobovy slzy").Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Oves
V některých středoevropských zemích dávají lidem trpícím nervozitou nebo nespavostí do postelí matrace plněné senem z ovsa....Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Žito
Žito je svým složením podobné pšenici, ale má více proteinů a vlákniny. Obsahuje hodně sacharidů, z nichž největší část...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Ječmen
Složení celozrnného nebo čištěného ječmene se až na několik drobností velmi podobá složení pšenice. Procentuální podíl...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Rýže
Rýži se říká chléb Asie. Většina její produkce, asi 500 milionů metrických tun ročně, pochází z Číny, Indie, Bangladéše...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Kukuřice
Na obou amerických kontinentech od Chile po Kanadu pěstovali a jedli kukuřici již ve starověku. V 16. století ji Španělé přivezli...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Pšenice
Planeta Země každý rok vydá 600 milionů tun pšenice, které poskytnou potravu miliardám lidí. Téměř čtyři tisíce let poté, co...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Pšeničné klíčky
Klíček je část zrna, která je nejbohatší na živiny a aktivní látky, a to zejména na proteiny, které jsou hodnotnější než...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Pšeničné otruby
I když pšeničné otruby obsahují hodně proteinů, tuků, vitaminů a minerálů, lidé je příliš nevyužívají. Je to zejména...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie
Jím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.
To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy