Ostatní potraviny
![](/image.php?3650&0&t=1)
Sladěnka
Je výtažek získaný z ječmene nebo rýže, podobný hustšímu medu, který lze používat ke slazení dezertů i k pečení.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?3652&0&t=1)
Shiitake
Jsou usušené malé japonské houby s bílou nožičkou a hnědým kloboučkem. Jsou tradičním doplňkem japonských specialit. Byl...Rubrika: Houby | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2004&0&t=1)
Proč je dobré brambory nejprve uvařit ve slupce a teprve potom je nakrájet?
Když brambory nejprve nakrájíte a potom vaříte – a to ještě ve slané vodě – draslík z nich se vyplaví do vody a do brambor se...Rubrika: Brambory | Typ článku: Poradna výživy![](/image.php?3684&0&t=1)
Nigari
Nigari je druh krystalizované mořské soli, který se používá při výrobě kvalitních sojových sýrů tofu.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?3706&0&t=1)
Kuzu
Kuzu je škrob, získaný z kořene japonského stromu.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?2054&0&t=1)
Doma sníme hodně hub. Co z nich naše tělo získá?
Hlíva ústřičná například obsahuje hodně pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu.Rubrika: Houby | Typ článku: Rady lékaře![](/image.php?2062&0&t=1)
Četl jsem, že žampióny v syrovém stavu jsou toxické. Je to pravda?
Částečně. Obsahují hydraziny, které jsou podezřelé z kancerogenity, ale dávka syrových žampiónů na vyvolání rakovinných...Rubrika: Houby | Typ článku: Rady lékaře![](/image.php?3744&0&t=1)
Arowroot
Arowroot je bílý prášek, získávaný z kořene divoce rostoucí americké rostliny, který se v potravinářství používá jako...Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?3748&0&t=1)
Arame
Arame je mořská řasa, rostoucí v Pacifiku. Lístky jsou hnědé, sušením přechází do černé barvy. Z minerálních látek v této...Rubrika: Mořské řasy | Typ článku: Encyklopedie![](/image.php?3754&0&t=1)
Agar-agar
Agar je bezbarvý až bílý želatinový přípravek, získávaný z mořských řas. Díky svému původu je velice důležitý pro...Rubrika: Mořské řasy | Typ článku: Encyklopedie