Strava
Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?
Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyVlašské ořechy
Jsou velmi výživné. Vlašské ořechy jsou vhodné pro léčbu nervové soustavy, pro výživu studujících i duševně pracujících...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieProč používáte tak často čínské zelí?
Protože patří do rodiny kapustovité zeleniny a ta obsahuje množství látek chránících člověka před rakovinou. Například muži...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeKešu
Jejich hlavní léčebný účinek je na kůži, sliznice a oči.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieChuť k jídlu, hlad a mléko
Hlad a chuť k jídlu jsou představují v neurofyziologii dva zcela rozdílné mechanismy. Hlad je přirozeným instinktem, ale chuť k...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: ČlánkyRajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?
Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékařeOkara
Okara je sojová drť, která zbude po výrobě sójového sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: EncyklopedieCerel, Cibule, Cizrna, Couscous
Celer. Cenná vlastnost celeru je ta, že obsahuje mimořádně vysoké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: ČlánkyJaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?
Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyNigari
Nigari je druh krystalizované mořské soli, který se používá při výrobě kvalitních sojových sýrů tofu.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie