Strava

Kešu
Jejich hlavní léčebný účinek je na kůži, sliznice a oči.Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie
Chuť k jídlu, hlad a mléko
Hlad a chuť k jídlu jsou představují v neurofyziologii dva zcela rozdílné mechanismy. Hlad je přirozeným instinktem, ale chuť k...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články
Rajčata údajně chrání před rakovinou. Je tomu tak i po tepelné úpravě?
Ano. Lykopén, který má antioxidační a protirakovinové účinky, se právě teplem z buněk uvolní a zvýší se jeho dostupnost pro...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Rady lékaře
Okara
Okara je sojová drť, která zbude po výrobě sójového sýra tofu. Je to polotovar vhodný pro výrobu zdravých karbanátků, paštik a...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie
Cerel, Cibule, Cizrna, Couscous
Celer. Cenná vlastnost celeru je ta, že obsahuje mimořádně vysoké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Články
Jaký je rozdíl mezi prosem a jáhly?
Jáhly jsou loupaným – přesněji řečeno obroušeným – prosem. Proso se nedá v kuchyni použít, v původní slupce je příliš...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživy
Nigari
Nigari je druh krystalizované mořské soli, který se používá při výrobě kvalitních sojových sýrů tofu.Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie
Četla jsem, že slupka obilnin může poškodit střeva. Je to pravda?
Není. Obilí – i kdybyste jej snědla syrové – se slinami a jinými trávicími šťávami odmočí a změkne.Rubrika: Obilniny | Typ článku: Rady lékaře
Natto
Je jedním z druhů fermentovaného sojového sýra. Je významným zdrojem bílkovin a vitamínu B12. Chuťově je obtížně přijatelný...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: Encyklopedie
Nejvhodnější zdroje vápníku:
Sezam, tofu, mandle, růžičková kapusta, čínské zelí, mák, brokolice, nízkotučné mléčné výrobky, parmezán, pomerančový...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy