Potraviny
Šalvěj
Jako koření se používají listy a vrcholky stonků před rozkvětem. Čerstvé listy mají výraznou chuť, kterou po usušení...Rubrika: Bylinky | Typ článku: EncyklopedieSaturejka
Používá se čerstvá nať a lístky. Po usušení její vůně ještě zesílí. Přidáváme ji do luštěnin, polévek, salátů, k...Rubrika: Bylinky | Typ článku: EncyklopedieRozmarýn
Rozmarýn pěstujeme v květináči. Přes léto může být venku, ale nesnáší mrazy. Jako koření používáme čerstvé nebo sušené...Rubrika: Bylinky | Typ článku: EncyklopediePara ořechy
Pro svůj vysoký obsah vitamínu B1 jsou vhodné pro ty, kteří trpí nervovou poruchou jako je podrážděnost, deprese, ztráta paměti...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: EncyklopedieZe všech stran se valí informace, že omega-3 mastné kyseliny v rybách jsou zdravé na srdce a imunitní systém. Rostliny tyto mastné kyseliny neobsahují?
Samozřejmě, že obsahují. K nejlepším zdrojům omega-3 mastných kyselin patří lněné semínko a olej z něho, vlašské ořechy...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Rady lékařeNezničí se železo v kopřivě vařením?
Právě naopak! Nejnovější analýzy publikované Americkou biochemickou společností ukázaly, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživyČetl jsem, že cizrna obsahuje vitamín B12. Je to pravda?
Ne, pokud není cizrna infikovaná baktériemi. Vitamín B12 je totiž produktem baktérií, a tak je všude tam, kde se baktérie...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Poradna výživyJím hodně pohanky, neboť jsem četl, že je dobrá na cévy.
To bude asi nedorozumění. Je pravda, že čerstvé pohankové lístky obsahují hodně vitamínu C a rutinu, které zpevňují stěnu cév...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyCo hodnotného obsahuje kukuřice?
Bílkoviny, vitamín C (mladá lahůdková kukuřice – i v mraženém stavu), karetonoidy, komplexní sacharidy, vlákninu, vitamíny B...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Poradna výživyBaklažán (lilek) pěstujeme i doma, čím je pro člověka ve výživě zajímavý?
Baklažán obsahuje tiamin, riboflavin, vitamín C, trochu železa, vápníku a sacharidy. Jezte jej podle možnosti i se slupkou, protože...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy