Poradna výživy

Které jsou nejlepší zdroje vlákniny?
Americká lékařská asociace zveřejnila shrnutí potravin bohatých na vlákninu, které uvádí celou řadu nerafinovaných rostlinných...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Které potraviny jsou kaloricky vydatnější a které méně vydatné?
Proporcionální zastoupení následujících pěti látek v konkrétní potravině určuje množství kalorií, které tato potravina...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy
Které produkty rostlinného původu jsou pro výživu nejdůležitější a proč?
Byly a jsou vypracovávány různé studie, které se pokoušejí kvantifikovat např. antioxidační potenciál či další prospěšné...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy
Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?
Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy
Který druh chleba je nejzdravější?
Je to chléb vyrobený z celozrnné mouky, která obsahuje otruby, klíček i endosperm. Takovýto chléb obsahuje v porovnání s bílým...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy
Lahůdky na stole každý den
V dnešních bohatých státech konzumuje většina lidí tučnou, slanou a sladkou stravu, kterou si dříve mohla dovolit pouze...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy
Ledviny pod tlakem
Dříve se mělo za to, že lepší fungování ledvin u lidí s jídelníčkem založeným na rostlinné stravě je způsobeno nižším...Rubrika: Nemoci vylučovací soustavy | Typ článku: Poradna výživy
Lékař mi kdysi doporučil při vředové chorobě žaludku pít mnoho mléka a smetany, ale můj stav se stále zhoršuje.
To je zkušenost mnohých pacientů se žaludečním vředem. Mléko sice přechodně neutralizuje kyselinu v žaludku, ale následně –...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy
Limonády překyselují a rozrušují zubní sklovinu
Limonády se nedoporučuje užívat ani mezi jídly. Zvyšují totiž oproti vodě vylučování žaludečních šťáv třiapůlkrát až...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy
Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?
Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy