Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Poradna výživy

Které jsou nejlepší zdroje vlákniny?

Americká lékařská asociace zveřejnila shrnutí potravin bohatých na vlákninu, které uvádí celou řadu nerafinovaných rostlinných...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Které potraviny jsou kaloricky vydatnější a které méně vydatné?

Proporcionální zastoupení následujících pěti látek v konkrétní potravině určuje množství kalorií, které tato potravina...Rubrika: Výživová poradna | Typ článku: Poradna výživy

Které produkty rostlinného původu jsou pro výživu nejdůležitější a proč?

Byly a jsou vypracovávány různé studie, které se pokoušejí kvantifikovat např. antioxidační potenciál či další prospěšné...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Poradna výživy

Které tuky musíme nezbytně získávat stravou?

Nezbytně potřebujeme pouze některé mastné kyseliny (polynesaturované tuky). Dělíme je na mastné kyseliny omega-6 (to jsou kyseliny...Rubrika: Oleje a tuky | Typ článku: Poradna výživy

Který druh chleba je nejzdravější?

Je to chléb vyrobený z celozrnné mouky, která obsahuje otruby, klíček i endosperm. Takovýto chléb obsahuje v porovnání s bílým...Rubrika: Stravování | Typ článku: Poradna výživy

Lahůdky na stole každý den

V dnešních bohatých státech konzumuje většina lidí tučnou, slanou a sladkou stravu, kterou si dříve mohla dovolit pouze...Rubrika: Mýty a omyly | Typ článku: Poradna výživy

Ledviny pod tlakem

Dříve se mělo za to, že lepší fungování ledvin u lidí s jídelníčkem založeným na rostlinné stravě je způsobeno nižším...Rubrika: Nemoci vylučovací soustavy | Typ článku: Poradna výživy

Lékař mi kdysi doporučil při vředové chorobě žaludku pít mnoho mléka a smetany, ale můj stav se stále zhoršuje.

To je zkušenost mnohých pacientů se žaludečním vředem. Mléko sice přechodně neutralizuje kyselinu v žaludku, ale následně –...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy

Limonády překyselují a rozrušují zubní sklovinu

Limonády se nedoporučuje užívat ani mezi jídly. Zvyšují totiž oproti vodě vylučování žaludečních šťáv třiapůlkrát až...Rubrika: Další nemoci | Typ článku: Poradna výživy

Liší se nějak podstatně složení papriky různé barvy?

Ne. Rozdíl je jen v obsahu pigmentů – barviv. Zelená obsahuje hodně chlorofylu, který překrývá i žlutou barvu betakaroténu....Rubrika: Zelenina | Typ článku: Poradna výživy