Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

El Šadaj (Bůh Všemohoucí)

Jedno ze jmen, kterými je Bůh pojmenován ve Starém zákoně. – Exodus 6,2.3. Žalm 91,1.
 

Jména mužů a žen v Bibli mají často hluboký význam. Rodiče nevybírali pro své dítě jen jméno, které bylo právě v módě, ale chtěli jím vyjádřit své naděje a očekávání pro svého novorozeného syna nebo dceru. Bible říká, že i Bůh má jméno, nebo spíše mnoho různých jmen. Mnohé z nich jsou kombinací slova El a dalšího výrazu. Slovo El znamená Bůh. Je to obecný výraz, který se používal jak pro bohy jiných národů, tak pro izraelského Boha. Je-li použito v souvislosti s izraelským Bohem, obvykle ho najdeme v kombinaci se slovem, které zdůrazňuje některou Boží vlastnost. Bůh je v Bibli často označen jako El Šadaj. Slovo Šadaj pravděpodobně znamená neomezenou moc. Proto se El Šadaj překládá jako Bůh Všemohoucí.

Jednou z charakteristických vlastností, které nás v souvislosti s Bohem automaticky napadnou, je jeho moc. Jak chápeme jeho neomezenou moc? Jako lidé si uvědomujeme, že naše moc je omezená. Máme malou moc a omezené možnosti. Neumíme si představit, co vlastně znamená být „všemohoucí“. Může Bůh udělat všechno, co chce? Pokud na tuto otázku odpovíme kladně, nevyhnutelně vyvstane další otázka: Proč nezasáhne, když se na tomto světě děje tolik zlého?

Je mnoho otázek, na které nedokážeme dát odpověď. Můžeme si však být jisti, že neomezená Boží moc a láska jsou zárukou toho, že nakonec všechno dobře dopadne – s tímto světem i s námi. Díky Ti, Bože, že jsi El Šadaj!

Děkujeme Ti, všemohoucí Bože, že navzdory všem našim omezením můžeme k Tobě – všemohoucímu Bohu – kdykoli přijít.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 17
Datum: 30. 3. 2024
Jitřenka
červenec 2024
POÚTSTČTSONE
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Odebírat emailem