Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Potraviny

Pistácie

Oříšky s největším množstvím železa. Už přibližně 1700 roků př. Kristem se podle slov patriarchy Jákoba, který žil v...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: Encyklopedie

Fazole adzuki, vigna hranatá

Jsou malé tmavočerné až hnědé fazole s jemnou oříškovou chutí. Pochází z Číny a v současnosti se pěstují po celé...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Fazole černá ledvina

Velká fazole s lesklým černým povrchem. Do Evropy se dostala z Jižní Ameriky už za časů Kryštofa Kolumba. Dnes se pěstuje...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Fazole červená ledvina

Pochází ze Střední Ameriky, pěstuje se i v západní Africe. Je označována i jako „chilli fazole“ a v Mexiku se z ní připravuje...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Brambory na žaludek

V roku 1534 přistál v Seville Francisco Pizzaro a vyložil tam první hlízy brambor z Peru - a protože se brambory snadno pěstovaly...Rubrika: Brambory | Typ článku: Encyklopedie

Fazole

Jeden šálek sušených vařených fazolí denně dokáže snížit koncentraci škodlivého LDL cholesterolu, stabilizovat inzulín a...Rubrika: Luštěniny | Typ článku: Encyklopedie

Karob, svatojánský chléb

Karob je vynikající chutnou a zdravou alternativou místo kakaa. Pochází ze stromu, který roste hlavně na Středním Východě, kde se...Rubrika: Sladidla | Typ článku: Encyklopedie

Celozrná rýže

Ne každý si uvědomuje, jak velký rozdíl je mezi celozrnnou a bílou rafinovanou rýží. Každý, kdo se stará o kvalitu vlastní...Rubrika: Obilniny | Typ článku: Encyklopedie

Borůvky

Botanicky je známe pod názvem brusnice borůvka. Najdeme je v jehličnatých lesích, kde rostou planě. (Pěstují se i kulturní druhy...Rubrika: Ovoce | Typ článku: Encyklopedie

Česnek

Je to stará kulturní plodina známá ve starověkém Babylóně, Číně i antickém Řecku. Nápisy na velké pyramidě v Gize svědčí...Rubrika: Zelenina | Typ článku: Encyklopedie