Strava
Zeleninou proti cukrovce
„Dojez tu zeleninu,“ je rada, jejíž rychlé uposlechnutí dokáže významně snížit riziko onemocnění cukrovkou.Rubrika: Stravování | Typ článku: StudieKalorická hustota jídel a pocit nasycení
Dříve se vědci domnívali, že v pocitu nasycení hraje hlavní roli obsah tuku v potravě, nová studie však ukazuje, že rozhodující...Rubrika: Stravování | Typ článku: StudieTransmastné kyseliny a vysoký cholesterol
Vysoký příjem transmastných kyselin - což jsou tuky, které se nacházejí hlavně v margarínech - souvisí podle výsledku nové...Rubrika: Stravování | Typ článku: StudieMléko, mléčné produkty, oleje a rakovina prostaty
Lékařská fakulta Athénské univerzity ve studii, která zahrnovala 320 pacientů s potvrzenou rakovinou prostaty a 246 kontrolních...Rubrika: Mléko | Typ článku: StudieJídla s velkým obsahem škrobů mohou napomáhat přejídání
Jezení těstovin, bílého chleba, brambor a dalších rychle stravitelných rafinovaných uhlohydrátů může vést k přejídání - a...Rubrika: Stravování | Typ článku: StudieKonzumace ořechů snižuje riziko nemocí srdce u žen
Časté jedení ořechů - v celkovém množství převyšujícím 150 gramů týdně - snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu...Rubrika: Ořechy a semena | Typ článku: StudieSnídaně je lepší
Maminky (či babičky) nám říkaly, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Nová studie porovnávající pravidelné...Rubrika: Stravování | Typ článku: StudieMají Kaliforňané místo mozku tofu?
Vysoká spotřeba potravin na bázi sóji, např. tofu, se pokládá za ochranný faktor proti vzniku rakoviny. Kalifornští výzkumníci...Rubrika: Sója, tofu | Typ článku: StudieTzv. sójové nápoje na českém trhu
Na českém trhu jsou pod označením tzv. sójové nápoje prodávány i produkty, které sójovým nápojem vlastně nejsou. Přestože...Rubrika: Stravování | Typ článku: ČlánkyVýňatky z Postoje Americké dietetické společnosti
Studie ukazují, že vegetariáni mívají často nižší nemocnost (1) a úmrtnost (2) na řadu civilizačních nemocí než...Rubrika: Vegetariánství | Typ článku: Studie